Krumplis fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 30 dkg főtt, áttört burgonya
  • 10 dkg margarin
  • 1 mk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos víz
  • 2 tk cukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 tojássárgája
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:

A vízbe szórjuk bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt.

A főtt, langyos, áttört krumplit kikeverjük a margarinnal és a sóval. A liszt közepébe tesszük a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a krumplipürét, és rugalmas tésztává gyúrjuk. Ha laza, kevés lisztet adhatunk hozzá gyúrás közben, de ne legyen kemény a tészta.

Tálba tesszük, letakarva 1,5 órát kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát. Hengert formázunk belőle, késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, golyókká görgetjük, kissé ellapítjuk, a közepét mutatóujjunkkal kilyukasztjuk, majd az ujjunk körül kissé megforgatjuk. Forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.

Lekvárral, porcukorra tálaljuk.

Tipp:

Ha csak 2-3 főre akarunk fánkot sütni, akkor ezt a megkelt tésztát vegyük ketté, a felébe lazán gyúrjunk bele 1 tk sót, tegyük hosszúkás sütőformába, és süssünk kenyeret belőle.