Juhtúróval töltött lepény recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dl tej
- 2 ek tejföl
- 10 dkg margarin (lágy)
- 1 ek olívaolaj
- 1 kk só
- 1 ek cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2,5 dkg élesztő
Töltelékhez:
- 13 dkg tehéntúró
- 13 dkg juhtúró
- 2 ek tejföl
- 2 kk friss kapor
- só
- bors
- 2 cső kukorica levágott szemei (vagy konzerv)
- 5 dkg reszelt sajt
- ízlés szerint lila hagyma felkockázva
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
A tésztához a tej felében egy ek cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A többi hozzávalót egy dagasztó edénybe halmozzuk, majd a habos élesztőt is hozzáadjuk, és addig dolgozzuk a konyhai robotgépünk dagasztó karjával, míg a tészta el nem válik az edény falától. Ha túl kemény, egy kis tejföllel lágyíthatjuk, ha túl lágy, egy kis liszttel sűríthetjük.
Kézzel kicsit átgyúrjuk, az edényt meghintjük liszttel és a tésztánk tetejét is. Letakarjuk frissen tartó fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni 30-45 percig. Ha a duplájára dagadt, akkor kivesszük, és egy lisztezett deszkán kézzel átgyúrjuk, végül 12 db-ra vágjuk.
A darabokból golyókat formázunk, és folyamatosan forgatva, lisztezett felületen téglalapokat nyújtunk belőlük.
Az így kapott téglalapok egyik felére halmozzuk a bekevert tölteléket kb. 1,5-2 evőkanálnyi mennyiségben, és ráhajtjuk a tészta üresen hagyott felét. Egy kis vízzel összeragasztjuk a tészta két szélét, alaposan összenyomkodva.
Egy arra alkalmas edényben olajat hevítünk, kb két ujjnyit. Mikor már elég meleg, megsütjük benne a lepénykék mindkét oldalát szép aranybarnára. Mi még forrón nekiestünk az eltüntetésüknek.
A juhtúróval töltött lepény kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 25 g
Zsír: 13 g