Juhtúróval töltött lepény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 2 ek tejföl
  • 10 dkg margarin (lágy)
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kk só
  • 1 ek cukor
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg élesztő

Töltelékhez:

  • 13 dkg tehéntúró
  • 13 dkg juhtúró
  • 2 ek tejföl
  • 2 kk friss kapor
  • bors
  • 2 cső kukorica levágott szemei (vagy konzerv)
  • 5 dkg reszelt sajt
  • ízlés szerint lila hagyma felkockázva
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:

A tésztához a tej felében egy ek cukorral felfuttatjuk az élesztőt.

A többi hozzávalót egy dagasztó edénybe halmozzuk, majd a habos élesztőt is hozzáadjuk, és addig dolgozzuk a konyhai robotgépünk dagasztó karjával, míg a tészta el nem válik az edény falától. Ha túl kemény, egy kis tejföllel lágyíthatjuk, ha túl lágy, egy kis liszttel sűríthetjük.

Kézzel kicsit átgyúrjuk, az edényt meghintjük liszttel és a tésztánk tetejét is. Letakarjuk frissen tartó fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni 30-45 percig. Ha a duplájára dagadt, akkor kivesszük, és egy lisztezett deszkán kézzel átgyúrjuk, végül 12 db-ra vágjuk.

A darabokból golyókat formázunk, és folyamatosan forgatva, lisztezett felületen téglalapokat nyújtunk belőlük.

Az így kapott téglalapok egyik felére halmozzuk a bekevert tölteléket kb. 1,5-2 evőkanálnyi mennyiségben, és ráhajtjuk a tészta üresen hagyott felét. Egy kis vízzel összeragasztjuk a tészta két szélét, alaposan összenyomkodva.

Egy arra alkalmas edényben olajat hevítünk, kb két ujjnyit. Mikor már elég meleg, megsütjük benne a lepénykék mindkét oldalát szép aranybarnára. Mi még forrón nekiestünk az eltüntetésüknek.