Hűtős lángos recept
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 csipet só
- 5 dl tej
- 1 nagy tejföl
- 5 dkg. élesztő
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- olaj (sütéshez és kenéshez)
- nejlon tasak
Elkészítése:
2-3 dl. hideg tejben elkeverem az élesztőt, nem szükséges keleszteni.
Egy edénybe öntöm a lisztet és megsózom. A bemélyített közepébe öntöm az élesztős tejet, a tejfölt, tojások sárgáját. Mindezt összedolgozom csomómentesre úgy, hogy a maradék tejet apránként szükség szerint hozzáadom. Nem kell sokáig gyúrni, csak addig, amíg már kevésbé ragacsos.
A nejlon zacskót kikenem étolajjal és bele helyezem a nyers tésztát. Lazán összefogom a tasak száját és hűtőbe teszem, ahol lassú kelésnek indul. Kb. 6-8 óra múlva már készíthető.
Sütés előtt leválasztom olajos kézzel a szükséges mennyiséget (darabokat), lángost formálok belőle és bő, forró olajban kisütöm. A maradék tészta mehet vissza a hűtőbe! A tészta 3-4 napig felhasználható és mindig frissen tálalható.
Ízlés szerint ízesíthető.
Tipp:
Nem kell keleszteni, hideg alapanyagokkal dolgozzunk! Napokig eláll!