Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Húsos pite recept

Húsos pite
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 25 dkg margarin
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája

    Töltelékhez:

    • 50 dkg darált hús ( nálam sertés comb)
    • 1/2 fej vöröshagyma
    • 2 db angol zellerszál nyél
    • 3 db hámozott paradicsom (lehet konzerv is)
    • bors
    • szerecsendió
    • 2 gerezd fokhagyma préselve
    • 2 evőkanálnyi friss petrezselyem
    • kevés kakukkfű (intenzív íze van)
    • 1 ek mustár
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 ek liszt vagy étkezési keményítő

    Kenéshez:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája

    Elkészítése:

    Először pite tésztát készítjük el. A sót elkeverjük a liszttel, majd a zsiradékot morzsoló mozdulatokkal elegyítjük a liszttel. Dolgozzunk gyorsan, mert a kezünk melegétől egyre ragacsosabb eredményt kapunk.
    Amikor összedolgoztuk a lisztet és a zsiradékot adjuk hozzá a tojások sárgáját és ezzel is gyúrjuk át.
    Csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe legalább egy órára.

    A töltelékhez kevés olajon megpirítjuk az apróra kockázott hagymát, rátéve a darált húst, fehéredésig pároljuk. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, friss kakukkfűvel, mustárral. A zeller szárakat és a paradicsomokat kockára vágva raguhoz keverjük. 1 egész tojást ütünk bele, majd kevés vízzel elkevert keményítővel sűrítjük. A frissen vágott maroknyi petrezselymet is beleforgatjuk, felforraljuk és kész ( felesleges zsiradékot lekanalaztam a ragumról!)

    A sütőt előmelegítjük 180°C -ra (légkeverés, alsó-felső sütés), majd a szobahőn kicsit puhult 2/3 tésztát kivajazott piteformányira nyújtjuk, majd beleigazítjuk a formába (kicsi peremet hagyva) és villával több helyen megszurkálva 10 percig elősütjük.

    A sűrű ragut ráhalmozzuk és a maradék 1/3 tésztával díszítjük. 1 tojás sárgájával lekenjük, majd újabb 15 percig sütjük.

    Amikor kissé megpirult a pite teteje, kivéve a sütőből pár percet állni hagyjuk, hogy szépen szeletelhető legyen (és a kiáramló gőz meg ne égesse meg a kezünket.)

    Tipp:

    A pite tészta fagyasztást is jól viseli, akár készíthetünk nagyobb mennyisége, gondolva a következő pités napunkra.
    A tojásfehérjéket ne használjuk fel, mert nem omlós tésztát kapunk!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá