Hozzávalók:
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítése:
Először pite tésztát készítjük el. A sót elkeverjük a liszttel, majd a zsiradékot morzsoló mozdulatokkal elegyítjük a liszttel. Dolgozzunk gyorsan, mert a kezünk melegétől egyre ragacsosabb eredményt kapunk.
Amikor összedolgoztuk a lisztet és a zsiradékot adjuk hozzá a tojások sárgáját és ezzel is gyúrjuk át.
Csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe legalább egy órára.
A töltelékhez kevés olajon megpirítjuk az apróra kockázott hagymát, rátéve a darált húst, fehéredésig pároljuk. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, friss kakukkfűvel, mustárral. A zeller szárakat és a paradicsomokat kockára vágva raguhoz keverjük. 1 egész tojást ütünk bele, majd kevés vízzel elkevert keményítővel sűrítjük. A frissen vágott maroknyi petrezselymet is beleforgatjuk, felforraljuk és kész ( felesleges zsiradékot lekanalaztam a ragumról!)
A sütőt előmelegítjük 180°C -ra (légkeverés, alsó-felső sütés), majd a szobahőn kicsit puhult 2/3 tésztát kivajazott piteformányira nyújtjuk, majd beleigazítjuk a formába (kicsi peremet hagyva) és villával több helyen megszurkálva 10 percig elősütjük.
A sűrű ragut ráhalmozzuk és a maradék 1/3 tésztával díszítjük. 1 tojás sárgájával lekenjük, majd újabb 15 percig sütjük.
Amikor kissé megpirult a pite teteje, kivéve a sütőből pár percet állni hagyjuk, hogy szépen szeletelhető legyen (és a kiáramló gőz meg ne égesse meg a kezünket.)
A pite tészta fagyasztást is jól viseli, akár készíthetünk nagyobb mennyisége, gondolva a következő pités napunkra.
A tojásfehérjéket ne használjuk fel, mert nem omlós tésztát kapunk!