Hajtogatott, élesztős tészta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Ajánlott anyaghányad édes süteményekhez:
- 40 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2,4 dl tej
- 2,4 dkg étolaj
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- reszelt citromhéj, vaníliás cukor
- 21 dkg vaj
Ajánlott anyaghányad sós süteményekhez:
- 40 dkg liszt
- 1 ek só
- 2,5 dkg élesztő
- 2,4 dl tej
- 2,4 dkg olaj
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 21 dkg vaj
- 1 kk cukor
Elkészítése:
A vajat kockázzuk, vagy esetleg lereszeljük és átgyúrjuk. Erre azért van szükség, mert könnyebb lesz kinyújtani a tésztában. Én előző este ki szoktam venni a hűtőből és még akkor elkészítem a vajat.
Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk. A megmaradt tejben elkeverjük a tojás sárgáját, olajat, sót vagy cukrot. Összegyúrjuk az élesztővel és a tejes eleggyel a lisztet. Ha kell még egy kevés lisztet adhatunk hozzá, de jó lágy tésztát kell hogy kapjunk. Kigömbölyítjük, és tetejét bevagdosva, lisztezett asztalon letakarva hagyjuk kelni.
Ha megkelt, kicsit meglisztezzük, 4 fület nyújtunk neki úgy, hogy a közepét nagyobbra hagyjuk, erre megy majd a vaj.
Lesöpörjük a lisztet, rátesszük a vajat és a vajra ráhajtjuk átlósan a füleket.
Ha ez megvan, először tenyerünkkel kilapogatjuk, majd nyújtófával először a sarkokba ütögetjük a vajat, majd fel-és le. Kicsit meglisztezzük a deszkát és a tészta felületét is, majd kinyújtjuk.
Hajtogatása: szimpla-dupla-dupla.
Először a szimpla hajtás: a képen jól kivehető hogyan kell hajtogatni, nem is részletezném, mert írva bonyolultabb.
Ha megvan, elfordítjuk 90 fokkal, majd jön egy dupla hajtás: szintén képen jól kivehető.
Ezután lisztezett tálcára tesszük, kicsit benedvesített konyharuhával letakarjuk és hűtőben pihentetjük fél órán át, majd kinyújtjuk és ismét duplán hajtogatjuk, ekkor már legalább egy órán át pihentetjük a hűtőben, majd elkészítjük belőle a kívánt süteményt.
Nem kell attól megijedni, ha első nyújtáskor nem lesz szép téglalap alakú a tészta. Nekem sem szokott a legtökéletesebbre sikerülni, hajtogatáskor kezünkkel lehet alakítani. Az utolsó hajtogatáskor érdemes nagyobbra nyújtani a tésztát, mert amikor készítjük a terméket, akkor könnyebb dolgunk lesz a nyújtással.