Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hajtogatott, élesztős tészta recept

Hajtogatott, élesztős tészta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Ajánlott anyaghányad édes süteményekhez:

    • 40 dkg liszt
    • 5 dkg porcukor
    • 2,5 dkg élesztő
    • 2,4 dl tej
    • 2,4 dkg étolaj
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • reszelt citromhéj, vaníliás cukor
    • 21 dkg vaj

    Ajánlott anyaghányad sós süteményekhez:

    • 40 dkg liszt
    • 1 ek só
    • 2,5 dkg élesztő
    • 2,4 dl tej
    • 2,4 dkg olaj
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 21 dkg vaj
    • 1 kk cukor

    Elkészítése:

    A vajat kockázzuk, vagy esetleg lereszeljük és átgyúrjuk. Erre azért van szükség, mert könnyebb lesz kinyújtani a tésztában. Én előző este ki szoktam venni a hűtőből és még akkor elkészítem a vajat.

    Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk. A megmaradt tejben elkeverjük a tojás sárgáját, olajat, sót vagy cukrot. Összegyúrjuk az élesztővel és a tejes eleggyel a lisztet. Ha kell még egy kevés lisztet adhatunk hozzá, de jó lágy tésztát kell hogy kapjunk. Kigömbölyítjük, és tetejét bevagdosva, lisztezett asztalon letakarva hagyjuk kelni.
    1380873_213058698866976_11252269_n
    Ha megkelt, kicsit meglisztezzük, 4 fület nyújtunk neki úgy, hogy a közepét nagyobbra hagyjuk, erre megy majd a vaj.
    1388114_213058752200304_157242481_n
    Lesöpörjük a lisztet, rátesszük a vajat és a vajra ráhajtjuk átlósan a füleket.
    960998_213058798866966_1101228875_n
    Ha ez megvan, először tenyerünkkel kilapogatjuk, majd nyújtófával először a sarkokba ütögetjük a vajat, majd fel-és le. Kicsit meglisztezzük a deszkát és a tészta felületét is, majd kinyújtjuk.
    Hajtogatása: szimpla-dupla-dupla.

    Először a szimpla hajtás: a képen jól kivehető hogyan kell hajtogatni, nem is részletezném, mert írva bonyolultabb.
    1418435_213058875533625_100278053_n
    1232891_213058912200288_402826822_n
    Ha megvan, elfordítjuk 90 fokkal, majd jön egy dupla hajtás: szintén képen jól kivehető.
    1420080_213058975533615_1461757714_n
    986736_213059028866943_2130679831_n
    1418368_213059062200273_2065622220_n
    1420114_213059055533607_1450365739_n
    Ezután lisztezett tálcára tesszük, kicsit benedvesített konyharuhával letakarjuk és hűtőben pihentetjük fél órán át, majd kinyújtjuk és ismét duplán hajtogatjuk, ekkor már legalább egy órán át pihentetjük a hűtőben, majd elkészítjük belőle a kívánt süteményt.

    Nem kell attól megijedni, ha első nyújtáskor nem lesz szép téglalap alakú a tészta. Nekem sem szokott a legtökéletesebbre sikerülni, hajtogatáskor kezünkkel lehet alakítani. Az utolsó hajtogatáskor érdemes nagyobbra nyújtani a tésztát, mert amikor készítjük a terméket, akkor könnyebb dolgunk lesz a nyújtással.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá