Hajtogatott, élesztős tészta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Ajánlott anyaghányad édes süteményekhez:

  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,4 dl tej
  • 2,4 dkg étolaj
  • 2 db tojássárgája
  • reszelt citromhéj, vaníliás cukor
  • 21 dkg vaj

Ajánlott anyaghányad sós süteményekhez:

  • 40 dkg liszt
  • 1 ek só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,4 dl tej
  • 2,4 dkg olaj
  • 2 db tojássárgája
  • 21 dkg vaj
  • 1 kk cukor

Elkészítése:

A vajat kockázzuk, vagy esetleg lereszeljük és átgyúrjuk. Erre azért van szükség, mert könnyebb lesz kinyújtani a tésztában. Én előző este ki szoktam venni a hűtőből és még akkor elkészítem a vajat.

Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk. A megmaradt tejben elkeverjük a tojás sárgáját, olajat, sót vagy cukrot. Összegyúrjuk az élesztővel és a tejes eleggyel a lisztet. Ha kell még egy kevés lisztet adhatunk hozzá, de jó lágy tésztát kell hogy kapjunk. Kigömbölyítjük, és tetejét bevagdosva, lisztezett asztalon letakarva hagyjuk kelni.
1380873_213058698866976_11252269_n
Ha megkelt, kicsit meglisztezzük, 4 fület nyújtunk neki úgy, hogy a közepét nagyobbra hagyjuk, erre megy majd a vaj.
1388114_213058752200304_157242481_n
Lesöpörjük a lisztet, rátesszük a vajat és a vajra ráhajtjuk átlósan a füleket.
960998_213058798866966_1101228875_n
Ha ez megvan, először tenyerünkkel kilapogatjuk, majd nyújtófával először a sarkokba ütögetjük a vajat, majd fel-és le. Kicsit meglisztezzük a deszkát és a tészta felületét is, majd kinyújtjuk.
Hajtogatása: szimpla-dupla-dupla.

Először a szimpla hajtás: a képen jól kivehető hogyan kell hajtogatni, nem is részletezném, mert írva bonyolultabb.
1418435_213058875533625_100278053_n
1232891_213058912200288_402826822_n
Ha megvan, elfordítjuk 90 fokkal, majd jön egy dupla hajtás: szintén képen jól kivehető.
1420080_213058975533615_1461757714_n
986736_213059028866943_2130679831_n
1418368_213059062200273_2065622220_n
1420114_213059055533607_1450365739_n
Ezután lisztezett tálcára tesszük, kicsit benedvesített konyharuhával letakarjuk és hűtőben pihentetjük fél órán át, majd kinyújtjuk és ismét duplán hajtogatjuk, ekkor már legalább egy órán át pihentetjük a hűtőben, majd elkészítjük belőle a kívánt süteményt.

Nem kell attól megijedni, ha első nyújtáskor nem lesz szép téglalap alakú a tészta. Nekem sem szokott a legtökéletesebbre sikerülni, hajtogatáskor kezünkkel lehet alakítani. Az utolsó hajtogatáskor érdemes nagyobbra nyújtani a tésztát, mert amikor készítjük a terméket, akkor könnyebb dolgunk lesz a nyújtással.