Focaccia (olasz kenyérlángos) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 400 ml meleg víz
- 600 g finomliszt
- 25 g élesztő
- 1,5 tk cukor
- 15 g só
- 150 ml olívaolaj (ebből csak 40 ml kell a tésztába!)
- 25 dkg koktélparadicsom
- fél üveg magozott olívabogyó
- 2-3 fej hagyma
- nagy szemű só a tetejére
Elkészítése:
A meleg vízben feloldjuk a sót és a cukrot. Hozzáadunk 40 ml olajat is, és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a liszt felét, és nokedli állagúra keverjük. Ekkor belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a maradék lisztet is. Alaposan összegyúrjuk, kidagasztjuk.
Egy gáztepsit kikenünk 0,5 dl olajjal, és rátesszük a tésztát. Lefedjük, és 1-1,5 órát meleg helyen kelesztjük (pl. villanysütő 30-50 fok). Ha megkelt a tészta, az olajos tepsiben kézzel szétterítjük/nyomkodjuk. Megszórjuk a tetejét nagy szemű sóval, visszatesszük a sütőbe, és további 30-40 percet hagyjuk még kelni. Kelés után megspricceljük kb. 0,5 dl vízzel, rákenjük a maradék olajat, és az ujjunkkal mélyedéseket nyomunk a tésztába.
Rátesszük az olívabogyókat, a paradicsomot és a felszeletelt hagymát, majd újabb 30 percet kelesztjük. Ezután előmelegített, 220-240 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. A sok olaj miatt nem szükséges sütőpapír, a tészta könnyen kijön a tepsiből.
Tipp:
A tésztát végig a tepsiben kelesztjük, elég sokáig összességében, de a végeredmény miatt megéri!