Élesztős tortilla recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 3 ek cukor
- 2 ek só
- 5 dkg élesztő
- 6 dl víz
A szószhoz:
- 2 dl tejföl
- 1 ek ketchup
- 1 ek majonéz
A töltelékhez
- 30 dkg gépsonka
- 30 dkg sajt
- 1 db kígyóuborka (nagy)
- 2 db paprika
- 3 db paradicsom
- lilahagyma vagy metélőhagyma ízlés szerint
Elkészítése:
A tésztához a hozzávalókat összekeverjük, dagasztjuk. Beolajozott nejlontasakban legalább egy óra hosszára hideg helyre tesszük pihenni (másnap is lehet sütni). Összekeverjük a szószhoz valókat.
A gépsonkát vékony szeletekre vágjuk, a sajtot megreszeljük, a zöldségféléket nagyon vékony szeletekre vágjuk.
A tésztát pihenés után olajozott deszkára borítjuk (lisztet ne használjunk), kb. 25-30 db-ra szedjük,. (Ennyit ki lehet hozni belőle.)
Ha szétszedtük, a palacsintasütőt felmelegítjük, és olajos deszkán, olajos kézzel kerek formára lapítjuk (vékonyra). Használhatunk nyújtófát is. Beletesszük a palacsintasütőbe, és megsütjük. Amíg a másik oldalát sütjük, addig a tészta felét megkenjük a szósszal, rátesszük a két szelet gépsonkát és a vékony karikára vágott paradicsomot, paprikát, uborkát hagymát ( 3-4 karikát mindegyikből), és megszórjuk a reszelt sajttal. Majd ráborítjuk a másik felét, és mind a két oldalát egy kicsit tovább sütjük, közben egy kicsit megnyomkodjuk. Melegen tálaljuk
Tipp:
Tölthetjük bármilyen töltelékkel, én megmaradt brassói húst is felturbóztam vele. Nagyon puha a tésztája. Többféle tortillát készítettem már, de eddig ez volt a legfinomabb.