Élesztős tortilla

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 3 ek cukor
  • 2 ek só
  • 5 dkg élesztő
  • 6 dl víz

A szószhoz:

  • 2 dl tejföl
  • 1 ek ketchup
  • 1 ek majonéz

A töltelékhez

  • 30 dkg gépsonka
  • 30 dkg sajt
  • 1 db kígyóuborka (nagy)
  • 2 db paprika
  • 3 db paradicsom
  • lilahagyma vagy metélőhagyma ízlés szerint

Elkészítése:

A tésztához a hozzávalókat összekeverjük, dagasztjuk. Beolajozott nejlontasakban legalább egy óra hosszára hideg helyre tesszük pihenni (másnap is lehet sütni). Összekeverjük a szószhoz valókat.

A gépsonkát vékony szeletekre vágjuk, a sajtot megreszeljük, a zöldségféléket nagyon vékony szeletekre vágjuk.

A tésztát pihenés után olajozott deszkára borítjuk (lisztet ne használjunk), kb. 25-30 db-ra szedjük,. (Ennyit ki lehet hozni belőle.)

Ha szétszedtük, a palacsintasütőt felmelegítjük, és olajos deszkán, olajos kézzel kerek formára lapítjuk (vékonyra). Használhatunk nyújtófát is. Beletesszük a palacsintasütőbe, és megsütjük. Amíg a másik oldalát sütjük, addig a tészta felét megkenjük a szósszal, rátesszük a két szelet gépsonkát és a vékony karikára vágott paradicsomot, paprikát, uborkát hagymát ( 3-4 karikát mindegyikből), és megszórjuk a reszelt sajttal. Majd ráborítjuk a másik felét, és mind a két oldalát egy kicsit tovább sütjük, közben egy kicsit megnyomkodjuk. Melegen tálaljuk

Tipp:

Tölthetjük bármilyen töltelékkel, én megmaradt brassói húst is felturbóztam vele. Nagyon puha a tésztája. Többféle tortillát készítettem már, de eddig ez volt a legfinomabb.