Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Chapati (indiai lepénykenyér) recept

Chapati (indiai lepénykenyér)
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 250 g teljes kiőrlésű liszt
    • 150 ml langyos víz
    • 0,5 kk só
    • 2-3 ek ghí, vagy olvasztott vaj
    • vaj a tetejére

    Elkészítése:

    A sót keverjük el a liszttel, majd morzsoljuk el a ghível (vagy vajjal). Apránként adjunk hozzá annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk.

    Alaposan gyúrjuk (6-8 percet), míg fényes nem lesz a tészta. Dolgozhatunk vele egyből, de kis időre félre is tehetjük pihenni.

    Ha pihentettük a tésztát, sütés előtt gyúrjuk át újra. Egy vastagabb aljú serpenyőt melegítsünk fel a tűzhelyen.

    A tésztát osszuk 15 egyenlő részre, gyúrjuk az adagokat gombóccá. Forgassuk lisztbe és nyújtsuk ki vékony lepénnyé. Mindegyik gombócból kb. 14 cm átmérőjű kerek lapokat kapunk.

    Az első lapot tegyük a forró serpenyőben és süssük addig, amíg a felszínén apró fehér buborékok kezdenek megjelenni. Ekkor fordítsuk meg és süssük addig, amíg az egészet elborítják a buborékok.

    Ekkora a chapatit fordítsuk át (vagyis azzal a felével lefelé, amelyik felül volt) erős, nyílt lángra helyezzük. Amikor tejesen felfújódott (labdaszerűen) fordítsuk meg és még kb. 5 mp-ig pirítsuk.

    A chapati akkor sült át, ha felfúvódott és a felszíne barna foltos. Helyezzük előmelegített tányérra és kenjük meg olvasztott vajjal a felső oldalát. Ugyanígy készítsük el a többi adag tésztát, és a kihűlt tésztákat helyezzük egymás tetejére (mindegyiket kenjük meg olvasztott vajjal).

    Tipp:

    A chapati az indiaiak legegyszerűbb lepénykenyere. Teljes kiőrlésű búzalisztből és vízből készül – a lisztet lehet fehér liszttel is keverni – és ghível/ vajjal szokták egy picit még finomabbá tenni.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá