Bolognai torta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1/2 kg darált hús (jelen esetben fele sertés, fele marha darált húst használtam)
- 1 nagyobb konzerv paradicsompüré
- 1 szál sárgarépa
- 1 szelet zeller vagy halványító zeller (szárzeller)
- 1 hagyma
- 1-2 friss hámozott paradicsom húsa
- friss bazsalikom ( szárítottal helyettesíthető)
- kevés oregánó
- olaj,
- só, cukor, bors
- sajt(reszelt vagy lapka sajt)
- 500g penne tészta
- 24-es kapcsos tora forma
- 2 nagy darab alufólia
Elkészítése:
Összevágjuk kockára a hagymát, a sárgarépát és a zellert. Kevés olajon sóval megdinszteljük, majd bele tesszük a paradicsompürét, cukrozzuk, hozzáadjuk a fűszernövényeket és a borsot.
Kevés vizet teszünk hozzá, majd a húst is hozzá keverjük. A hámozott paradicsomot, melynek a magját is eltávolítottuk, felkockázva hozzá adjuk. Közben kifőzzük a penne tésztát sós, olajos vízben al dente, azaz ne főzzük túl puhára és ne kóstoljunk sokat belőle, mert minden darabra szükség lesz!
Ha kész leszűrjük, öblítjük!
Közben, ha már elvesztette a hús a nyers színét és kóstoltuk is a bolognai szószunkat, hogy igényel-e még bármilyen módosítást, el is zárhatjuk.
A torta formát nagyon kevés(!) olajjal bekenjük, ha van ecset azzal. Oldalra fordítjuk és megkezdjük a tészta besorakoztatását, ami egy kis türelmet igényel. A formát egészen a művelet elvégzéséig oldalt kell tartani, mert ha visszafordítjuk elborulhat a tészta. Amikor elkészültünk alátesszük az alufóliát, ami legalább a forma oldalának közepéig ér. Erre az ért van szükség, mert a szósz szivároghat a formából.
A tésztára öntjük a szószunkat, ráesszük a sajtot és betesszük a sütőbe. Amikor a sajt elolvadt és szép színt kapott, akkor kész az egész fogásunk. Kivesszük a sütőből és, ha kicsit hűlt késsel óvatosan végiglazítjuk a forma szélénél.
A kapcsos forma oldalát kinyitjuk és úgy lehúzzuk, hogy az alufólia még körbeölelje a bolognainkat, megtartva az esetleg eldűlni készülő tésztákat.
Frissen, bazsalikommal díszítve tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »