Bolognai torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1/2 kg darált hús (jelen esetben fele sertés, fele marha darált húst használtam)
  • 1 nagyobb konzerv paradicsompüré
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szelet zeller vagy halványító zeller (szárzeller)
  • 1 hagyma
  • 1-2 friss hámozott paradicsom húsa
  • friss bazsalikom ( szárítottal helyettesíthető)
  • kevés oregánó
  • olaj,
  • só, cukor, bors
  • sajt(reszelt vagy lapka sajt)
  • 500g penne tészta
  • 24-es kapcsos tora forma
  • 2 nagy darab alufólia

Elkészítése:

Összevágjuk kockára a hagymát, a sárgarépát és a zellert. Kevés olajon sóval megdinszteljük, majd bele tesszük a paradicsompürét, cukrozzuk, hozzáadjuk a fűszernövényeket és a borsot.

Kevés vizet teszünk hozzá, majd a húst is hozzá keverjük. A hámozott paradicsomot, melynek a magját is eltávolítottuk, felkockázva hozzá adjuk. Közben kifőzzük a penne tésztát sós, olajos vízben al dente, azaz ne főzzük túl puhára és ne kóstoljunk sokat belőle, mert minden darabra szükség lesz!

Ha kész leszűrjük, öblítjük!
Közben, ha már elvesztette a hús a nyers színét és kóstoltuk is a bolognai szószunkat, hogy igényel-e még bármilyen módosítást, el is zárhatjuk.

A torta formát nagyon kevés(!) olajjal bekenjük, ha van ecset azzal. Oldalra fordítjuk és megkezdjük a tészta besorakoztatását, ami egy kis türelmet igényel. A formát egészen a művelet elvégzéséig oldalt kell tartani, mert ha visszafordítjuk elborulhat a tészta. Amikor elkészültünk alátesszük az alufóliát, ami legalább a forma oldalának közepéig ér. Erre az ért van szükség, mert a szósz szivároghat a formából.

A tésztára öntjük a szószunkat, ráesszük a sajtot és betesszük a sütőbe. Amikor a sajt elolvadt és szép színt kapott, akkor kész az egész fogásunk. Kivesszük a sütőből és, ha kicsit hűlt késsel óvatosan végiglazítjuk a forma szélénél.
A kapcsos forma oldalát kinyitjuk és úgy lehúzzuk, hogy az alufólia még körbeölelje a bolognainkat, megtartva az esetleg eldűlni készülő tésztákat.

Frissen, bazsalikommal díszítve tálaljuk.