Bolognai rakott palacsinta recept
Hozzávalók:
Sós palacsinta (kb 10 darabhoz):
- 30 dkg liszt
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6 dl tej
- 1,5 ek olaj
- 1,5 csipet só
Bolognai ragu:
- 3 ek olívaolaj
- 3 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 250 g darált hús
- 3 közepes sárgarépa
- 200 g zellergumó
- 3 paradicsom
- 1 kis doboz konzerv kukorica
- 500 g passzírozott paradicsom konzerv
- 3 ek balzsamecet
- só, bors
- oregánó, őrölt kömény
- 1 dl fehérbor
- cukor
Rétegezéshez:
- 200 g krémsajt
- 100 g főzőtejszín
- csipet szerecsendió
- 150 g reszelt sajt
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát olíva olajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és oregánóval. Beletesszük a kukoricát, a hámozott, apróra vágott paradicsomot, a nagy lyukú reszelőn lereszelt zellert és sárgarépát. Kicsit átpirítjuk, majd felöntjük a passzírozott paradicsommal.
Belekeverjük a darált húst, a balzsamecetet, a fehérbort és ízlés szerint cukrot. Lassú tűzön minimum 2 órát főzzük.
A palacsinta tészta hozzávalóit kézi habverő segítségével csomómentesen elkeverjük. Egy nagyobb teflonos serpenyőben (olaj nélkül), kicsit vastagabbra hagyva kisütjük.
Az elkészült palacsintákba elsimítunk 2-3 ek. ragut majd két oldalán kicsit behajtjuk, aztán feltekerjük.
Egy tűzálló tálat kivajazunk és belefektetjük a palacsinták felét. Összekeverjük a krémsajtot a főzőtejszínnel és a szerecsendióval. A felét rákenjük a palacsinták tetejére, majd rászórjuk a reszelt sajt felét. Rátesszük a többi palacsintát, megkenjük a maradék sajtkrémmel, majd rászórjuk a reszelt sajt másik felét. Az egészet meghintjük egy kevés oregánóval és apróra vágott snidlinggel.
220 fokon kb 20 perc alatt megpirítjuk a tetejét.