Bolognai rakott palacsinta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Sós palacsinta (kb 10 darabhoz):

  • 30 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 6 dl tej
  • 1,5 ek olaj
  • 1,5 csipet só

Bolognai ragu:

  • 3 ek olívaolaj
  • 3 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 250 g darált hús
  • 3 közepes sárgarépa
  • 200 g zellergumó
  • 3 paradicsom
  • 1 kis doboz konzerv kukorica
  • 500 g passzírozott paradicsom konzerv
  • 3 ek balzsamecet
  • só, bors
  • oregánó, őrölt kömény
  • 1 dl fehérbor
  • cukor

Rétegezéshez:

  • 200 g krémsajt
  • 100 g főzőtejszín
  • csipet szerecsendió
  • 150 g reszelt sajt

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát olíva olajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és oregánóval. Beletesszük a kukoricát, a hámozott, apróra vágott paradicsomot, a nagy lyukú reszelőn lereszelt zellert és sárgarépát. Kicsit átpirítjuk, majd felöntjük a passzírozott paradicsommal.

Belekeverjük a darált húst, a balzsamecetet, a fehérbort és ízlés szerint cukrot. Lassú tűzön minimum 2 órát főzzük.

A palacsinta tészta hozzávalóit kézi habverő segítségével csomómentesen elkeverjük. Egy nagyobb teflonos serpenyőben (olaj nélkül), kicsit vastagabbra hagyva kisütjük.

Az elkészült palacsintákba elsimítunk 2-3 ek. ragut majd két oldalán kicsit behajtjuk, aztán feltekerjük.

Egy tűzálló tálat kivajazunk és belefektetjük a palacsinták felét. Összekeverjük a krémsajtot a főzőtejszínnel és a szerecsendióval. A felét rákenjük a palacsinták tetejére, majd rászórjuk a reszelt sajt felét. Rátesszük a többi palacsintát, megkenjük a maradék sajtkrémmel, majd rászórjuk a reszelt sajt másik felét. Az egészet meghintjük egy kevés oregánóval és apróra vágott snidlinggel.

220 fokon kb 20 perc alatt megpirítjuk a tetejét.