Bolognai ragu autentikusan recept
Hozzávalók:
- 500 g darált sertés- és marhahús keveréke
- 500 g paradicsom, vagy 1 doboz paradicsompüré (1/2 l)
- 500 g spagetti, vagy tagliatelle tészta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- néhány gerezd fokhagyma
- 1 sárgarépa lereszelve
- 1 szál szárzeller vagy 1/4 zellergumó lereszelve
- 1 dl száraz fehérbor
- só
- bors
- bazsalikom,
- oregánó, petrezselyemzöld
- kevés olíva olaj a raguhoz
- 250 g parmezán jellegű sajt reszelve
Elkészítése:
A nagyon apróra vágott hagymát, széttört fokhagymát, a reszelt sárgarépát, a reszelt zellert kevés olíva olajon megpároljuk. Ha halványító zellert használunk, azt később, a paradicsommal együtt adjuk hozzá.
A darált húst hozzátéve, kicsit tovább pirítjuk addig, hogy a hús elveszítse rózsaszín színét. Felöntjük borral. Ezután adhatjuk bele a paradicsomot, vagy sűrített paradicsomot. Ha friss paradicsomot használunk, mártsuk forró vízbe, majd húzzuk le a héját előbb.
Sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt pároljuk. Kb. 20 perc alatt elkészül. Mikor már majdnem kész, adjuk hozzá a zöld fűszereket, és forgassuk át. Ha szárított fűszereket használunk, kicsit korábban tegyük hozzá.
Közben forró, sós vízben megfőzzük a spagettit, majd a kész ragut a kifőtt tésztára halmozva, a tetejét reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Tipp: Mivel Bolognában nem használnak száraz tésztát, hanem frissen gyúrt, hosszú metélt (tagliatette) a legnépszerűbb, azon tálalva még finomabb a ragu.