Bolognai ragu autentikusan

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 500 g darált sertés- és marhahús keveréke
  • 500 g paradicsom, vagy 1 doboz paradicsompüré (1/2 l)
  • 500 g spagetti, vagy tagliatelle tészta
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • néhány gerezd fokhagyma
  • 1 sárgarépa lereszelve
  • 1 szál szárzeller vagy 1/4 zellergumó lereszelve
  • 1 dl száraz fehérbor
  • bors
  • bazsalikom,
  • oregánó, petrezselyemzöld
  • kevés olíva olaj a raguhoz
  • 250 g parmezán jellegű sajt reszelve

Elkészítése:

A nagyon apróra vágott hagymát, széttört fokhagymát, a reszelt sárgarépát, a reszelt zellert kevés olíva olajon megpároljuk. Ha halványító zellert használunk, azt később, a paradicsommal együtt adjuk hozzá.

A darált húst hozzátéve, kicsit tovább pirítjuk addig, hogy a hús elveszítse rózsaszín színét. Felöntjük borral. Ezután adhatjuk bele a paradicsomot, vagy sűrített paradicsomot. Ha friss paradicsomot használunk, mártsuk forró vízbe, majd húzzuk le a héját előbb.

Sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt pároljuk. Kb. 20 perc alatt elkészül. Mikor már majdnem kész, adjuk hozzá a zöld fűszereket, és forgassuk át. Ha szárított fűszereket használunk, kicsit korábban tegyük hozzá.

Közben forró, sós vízben megfőzzük a spagettit, majd a kész ragut a kifőtt tésztára halmozva, a tetejét reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Tipp: Mivel Bolognában nem használnak száraz tésztát, hanem frissen gyúrt, hosszú metélt (tagliatette) a legnépszerűbb, azon tálalva még finomabb a ragu.