Bolánói spagaróni recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 400 g darálthús
- 200 g gomba
- 150 g füstölt, főtt sonka
- 500 g paradicsom vagy 1 doboz paradicsompüré (1/2 l)
- 1 cs makaróni vagy spagetti (500 g)
- 1 nagy fej hagyma
- néhány gerezd fokhagyma
- 150 g parmezán jellegű sajt reszelve
- só, bors
- szárított vagy friss bazsalikom
- oregánó
- petrezselyemzöld
- kevés olaj
Elkészítése:
A hagymát apróra, a sonkát kis kockákra, a gombát vékony szeletekre, a paradicsomot minél apróbbra vágom. A fokhagymát összenyomom, felaprítom, a fűszernövényeket is felvagdosom.
Egy serpenyőben megpirítom a hagymát, fokhagymát, majd hozzáadom a darálthúst, amit fehéredésig pirítok. A sonkát is hozzáteszem és kevés ismételt pirítás után, mehet bele a paradicsom és a gomba (ha nem friss paradicsommal készül, ekkor öntöm hozzá a paradicsomszószt).
Só, bors, bazsalikom, oregánó is kerül még hozzá. Van ahol kevés hús alaplével is felöntik, de ezt én nem tartom szükségesnek. Elég paradicsom és gomba van benne, ami levet enged.
A kész szószt a kifőtt tésztára halmozzuk. A legvégén még mehet rá egy kis aprított petrezselyemzöld és a reszelt sajt. A parmezán helyettesíthető más kemény sajttal.
Tipp:
Sokan nem tudják mi a különbség a bolognai spagetti, és a milánói makaróni közt. Mindkettő finom, de a bolognaiban nincs sonka, és gomba, a milánóiban pedig nincs darált hús. Ebben a hibrid receptben minden van, és mindenkinek ízlik, aki szereti az Olaszos ízeket.