Bagel recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
A tésztához
- 60 dkg búzaliszt (BL55)
- 1-2 tk. só
- 2-3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál vaj
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (közepes, “M”-es méretű)
- 3 dl víz
- 15 g élesztő (friss)
A főzéshez
- víz
- 10-20 dkg cukor
A szóráshoz
- napraforgómag
- mák (darált)
- Fahéjas cukor
- Kókusz reszelék
- Nagy szemű tengeri só
Elkészítése:
Egy tálba teszem a cukrot (tetszés szerinti mennyiség), az élesztőt, a tojást, a víz 1/3 részét és csomómentesre keverem, a megolvasztott vajat és olajat ezután adom hozzá.
A lisztet és a sót kenyérsütőgépbe, vagy dagasztógépbe teszem, hozzáadom a tojásos keveréket és a maradék vizet, majd szép sima tésztává dagasztom. Én a kenyérsütő gépben, mindig a dagasztást újraindítva dagasztottam ki. Egy tálat vékonyan kilisztezek, a tésztát beleöntöm, a tetejét is picit belisztezem és légmentesen lezárom fóliával. Meleg helyen 40 percig kelesztem.
40 perc után osszuk szét a tésztát annyi gombóckára, amennyi és amekkora Bagelt szeretnénk. 5-10 perc pihentetés után a kezembe veszem a gombóckát, az ujjaimmal lyukat fúrok a közepébe és az ujjaimmal akkorára nyújtom, hogy a további kelesztés során ne menjen össze nagyon. Én 2 ujjamat dugtam bele és pörgettem a tésztát, a végén már a kézfejem is belefért. Ekkor lisztezett felületre teszem a kis fánkocskákat és ismételt fél órára, nedves konyharuha alatt hagyom kelni őket.
A vizet felforralom a cukorral, közben a sütőt 200°C-ra előmelegítem. Egy tepsibe sütőpapírt teszek. Amikor letelt a fél óra és a víz is forr, a bagelt beleteszem a vízbe ( FONTOS! Az az oldala, ami a kelesztéskor alul volt, a vízben az kerüljön felülre), majd 12 mp után megfordítom és szintén főzöm 12 mp-ig. Kiszedem őket a papírra és megszórom ízlés szerint a magvakkal, cukorral, sóval, kókusszal.
15 percig sütöm, amíg szép, aranybarnák nem lesznek, hőlégkeverésesen, alul-felül sütésen is tökéletes, csak figyelni kell akkor.:)
Tipp:
Én az eredeti recepthez képest kicsit több cukrot tettem, sokkal finomabb lesz a tészta tőle, karakteresebb. Nádcukor helyett használható kristálycukor. A lyukak kialakításánál is fontos, hogy a lyuk viszonylag nagy legyen, mert kelesztésnél össze fognak menni. Viszont ne nyúzzuk meg nagyon a tésztát, hogy szépek legyenek.:) Sütésnél gőzölni is lehet az elején, hőlégkeverésesen.
Én ketté szoktam vágni, megpirítom pirítóban, mindkét oldalát megvajazom és szendvicsként eszem. Isteni.:) De ajánlom bele a sült bacont, rá a tükörtojást. Nagyon klasszul néz ki, amikor a fenti lyukon kilátszik a sárgája.:)
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »