Bagel recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
A tésztához
- 60 dkg búzaliszt (BL55)
- 1-2 tk. só
- 2-3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál vaj
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (közepes, “M”-es méretű)
- 3 dl víz
- 15 g élesztő (friss)
A főzéshez
- víz
- 10-20 dkg cukor
A szóráshoz
- napraforgómag
- mák (darált)
- Fahéjas cukor
- Kókusz reszelék
- Nagy szemű tengeri só
Elkészítése:
Egy tálba teszem a cukrot (tetszés szerinti mennyiség), az élesztőt, a tojást, a víz 1/3 részét és csomómentesre keverem, a megolvasztott vajat és olajat ezután adom hozzá.
A lisztet és a sót kenyérsütőgépbe, vagy dagasztógépbe teszem, hozzáadom a tojásos keveréket és a maradék vizet, majd szép sima tésztává dagasztom. Én a kenyérsütő gépben, mindig a dagasztást újraindítva dagasztottam ki. Egy tálat vékonyan kilisztezek, a tésztát beleöntöm, a tetejét is picit belisztezem és légmentesen lezárom fóliával. Meleg helyen 40 percig kelesztem.
40 perc után osszuk szét a tésztát annyi gombóckára, amennyi és amekkora Bagelt szeretnénk. 5-10 perc pihentetés után a kezembe veszem a gombóckát, az ujjaimmal lyukat fúrok a közepébe és az ujjaimmal akkorára nyújtom, hogy a további kelesztés során ne menjen össze nagyon. Én 2 ujjamat dugtam bele és pörgettem a tésztát, a végén már a kézfejem is belefért. Ekkor lisztezett felületre teszem a kis fánkocskákat és ismételt fél órára, nedves konyharuha alatt hagyom kelni őket.
A vizet felforralom a cukorral, közben a sütőt 200°C-ra előmelegítem. Egy tepsibe sütőpapírt teszek. Amikor letelt a fél óra és a víz is forr, a bagelt beleteszem a vízbe ( FONTOS! Az az oldala, ami a kelesztéskor alul volt, a vízben az kerüljön felülre), majd 12 mp után megfordítom és szintén főzöm 12 mp-ig. Kiszedem őket a papírra és megszórom ízlés szerint a magvakkal, cukorral, sóval, kókusszal.
15 percig sütöm, amíg szép, aranybarnák nem lesznek, hőlégkeverésesen, alul-felül sütésen is tökéletes, csak figyelni kell akkor.:)
Tipp:
Én az eredeti recepthez képest kicsit több cukrot tettem, sokkal finomabb lesz a tészta tőle, karakteresebb. Nádcukor helyett használható kristálycukor. A lyukak kialakításánál is fontos, hogy a lyuk viszonylag nagy legyen, mert kelesztésnél össze fognak menni. Viszont ne nyúzzuk meg nagyon a tésztát, hogy szépek legyenek.:) Sütésnél gőzölni is lehet az elején, hőlégkeverésesen.
Én ketté szoktam vágni, megpirítom pirítóban, mindkét oldalát megvajazom és szendvicsként eszem. Isteni.:) De ajánlom bele a sült bacont, rá a tükörtojást. Nagyon klasszul néz ki, amikor a fenti lyukon kilátszik a sárgája.:)
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »