Bagel recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
A tésztához
- 60 dkg búzaliszt (BL55)
- 1-2 tk. só
- 2-3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál vaj
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (közepes, “M”-es méretű)
- 3 dl víz
- 15 g élesztő (friss)
A főzéshez
- víz
- 10-20 dkg cukor
A szóráshoz
- napraforgómag
- mák (darált)
- Fahéjas cukor
- Kókusz reszelék
- Nagy szemű tengeri só
Elkészítése:
Egy tálba teszem a cukrot (tetszés szerinti mennyiség), az élesztőt, a tojást, a víz 1/3 részét és csomómentesre keverem, a megolvasztott vajat és olajat ezután adom hozzá.
A lisztet és a sót kenyérsütőgépbe, vagy dagasztógépbe teszem, hozzáadom a tojásos keveréket és a maradék vizet, majd szép sima tésztává dagasztom. Én a kenyérsütő gépben, mindig a dagasztást újraindítva dagasztottam ki. Egy tálat vékonyan kilisztezek, a tésztát beleöntöm, a tetejét is picit belisztezem és légmentesen lezárom fóliával. Meleg helyen 40 percig kelesztem.
40 perc után osszuk szét a tésztát annyi gombóckára, amennyi és amekkora Bagelt szeretnénk. 5-10 perc pihentetés után a kezembe veszem a gombóckát, az ujjaimmal lyukat fúrok a közepébe és az ujjaimmal akkorára nyújtom, hogy a további kelesztés során ne menjen össze nagyon. Én 2 ujjamat dugtam bele és pörgettem a tésztát, a végén már a kézfejem is belefért. Ekkor lisztezett felületre teszem a kis fánkocskákat és ismételt fél órára, nedves konyharuha alatt hagyom kelni őket.
A vizet felforralom a cukorral, közben a sütőt 200°C-ra előmelegítem. Egy tepsibe sütőpapírt teszek. Amikor letelt a fél óra és a víz is forr, a bagelt beleteszem a vízbe ( FONTOS! Az az oldala, ami a kelesztéskor alul volt, a vízben az kerüljön felülre), majd 12 mp után megfordítom és szintén főzöm 12 mp-ig. Kiszedem őket a papírra és megszórom ízlés szerint a magvakkal, cukorral, sóval, kókusszal.
15 percig sütöm, amíg szép, aranybarnák nem lesznek, hőlégkeverésesen, alul-felül sütésen is tökéletes, csak figyelni kell akkor.:)
Tipp:
Én az eredeti recepthez képest kicsit több cukrot tettem, sokkal finomabb lesz a tészta tőle, karakteresebb. Nádcukor helyett használható kristálycukor. A lyukak kialakításánál is fontos, hogy a lyuk viszonylag nagy legyen, mert kelesztésnél össze fognak menni. Viszont ne nyúzzuk meg nagyon a tésztát, hogy szépek legyenek.:) Sütésnél gőzölni is lehet az elején, hőlégkeverésesen.
Én ketté szoktam vágni, megpirítom pirítóban, mindkét oldalát megvajazom és szendvicsként eszem. Isteni.:) De ajánlom bele a sült bacont, rá a tükörtojást. Nagyon klasszul néz ki, amikor a fenti lyukon kilátszik a sárgája.:)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »