Az igazi orosz Piroski (пирожки) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
20-25 db-hoz :
- 1 kg liszt
- 1 csomag élesztő
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dl víz
- 2 dl tej
- 1,5 dl olaj
- só
- cukor
A káposztás töltelékhez:
- 4 fej vöröshagyma
- 0,5 kg savanyú káposzta
- 3-4 ek cukor
- kömény
- só
- bors
- olaj
A húsos töltelékhez:
- 0,5 kg csirkemellfilé
- 5 fej vöröshagyma
- babérlevél
- ételízesítő
- egész bors
- sertészsír
A barackoshoz (lekvároshoz):
- bármilyen házi, kicsit keményebbre főzött lekvár
Elkészítése:
Töltelék készítése:
Először a húst odatesszük főni vízben a fűszerekkel és az ételízesítővel. Szinte szét kell főzni, úgyhogy a töltelékeket akár előtte való nap is el lehet készíteni.
Amíg a hús fő, addig a káposztához félkarikára szeleteljük a hagymákat, és olajon elkezdjük pirítani. Lesózzuk és dinszteljük, pirítjuk tovább, majd jól lecukrozzuk, és rádobjuk az előzőleg kissé kinyomkodott káposztát. Borsozzuk, őrölt köménnyel megszórjuk, és tovább dinszteljük, amíg szép aranybarna nem lesz.
A húshoz felkockázzuk a hagymát, és egy jó adag sertészsíron lesózva elkezdjük párolni. Ekkora a húsnak már teljesen puhára kellett főnie, amit kézzel, majd késsel is aprítunk. Rádobjuk a hagymás zsírra, pár percig pirítjuk együtt, majd lezárjuk. Másnapra a 2 töltelék tökéletesen össze fog érni.
Tészta készítése:
A tejet és a vizet megmelegítjük kézmelegnél kicsit melegebbre. A kenyérdagasztó dobjába morzsoljuk az élesztőt, rádobjuk a cukrot, és felöntjük a tejes vízzel, majd hagyjuk felfutni. A liszthez adunk bőven sót, és elkeverjük.
Ha az élesztő felfutott, beledobjuk a tojást, mehet a liszt, és gyönyörű sima tésztalabdává dagasztjuk. Ezt kézzel és géppel is sokáig csinálom, majd egy kiolajozott edényben, meleg helyen, lefedve duplájára kelesztjük. (Gép nélkül is készíthetjük, ez esetben tovább tart a dagasztása.)
Töltés:
Körülbelül 10-14 dekás tésztagombócokat szaggatunk. A kezünkben kilapogatjuk a tésztát tenyérnyi körökre, egy evőkanállal jól megtömjük a tésztát, és a 2 szemben lévő oldalát összecsipkedjük. A kis táska jobb és bal csúcsát picit a közepe felé húzva folyamatosan a többi tésztához csípjük, és ezt így folytatjuk, amíg jól össze nincs zárva.
Egy tiszta felületre az összecsipkedett felével lefelé letesszük. A lekváros töltelék kicsit macerásabb, mivel összecsipkedésnél kifolyhat, és akkor már nem ragad a tészta, ezért fontos, hogy a lekvár, amit használunk, kemény legyen.
Olajat melegítünk, és a a közepesnél kicsit alacsonyabb lángon mindkét oldalát szép barnára sütjük.
A húsosat fokhagymás tejföllel, a lekvárost porcukrosan tálaljuk.
Tipp:
A lekvár töltelék bármilyen lehet, édes töltelékesnél lehet nutellás is, banános, de tradicionálisan szilvalekvárral és barackkal az igazi.