Az igazi orosz Piroski (пирожки) recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
20-25 db-hoz :
- 1 kg liszt
- 1 csomag élesztő
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dl víz
- 2 dl tej
- 1,5 dl olaj
- só
- cukor
A káposztás töltelékhez:
- 4 fej vöröshagyma
- 0,5 kg savanyú káposzta
- 3-4 ek cukor
- kömény
- só
- bors
- olaj
A húsos töltelékhez:
- 0,5 kg csirkemellfilé
- 5 fej vöröshagyma
- babérlevél
- ételízesítő
- egész bors
- sertészsír
A barackoshoz (lekvároshoz):
- bármilyen házi, kicsit keményebbre főzött lekvár
Elkészítése:
Töltelék készítése:
Először a húst odatesszük főni vízben a fűszerekkel és az ételízesítővel. Szinte szét kell főzni, úgyhogy a töltelékeket akár előtte való nap is el lehet készíteni.
Amíg a hús fő, addig a káposztához félkarikára szeleteljük a hagymákat, és olajon elkezdjük pirítani. Lesózzuk és dinszteljük, pirítjuk tovább, majd jól lecukrozzuk, és rádobjuk az előzőleg kissé kinyomkodott káposztát. Borsozzuk, őrölt köménnyel megszórjuk, és tovább dinszteljük, amíg szép aranybarna nem lesz.
A húshoz felkockázzuk a hagymát, és egy jó adag sertészsíron lesózva elkezdjük párolni. Ekkora a húsnak már teljesen puhára kellett főnie, amit kézzel, majd késsel is aprítunk. Rádobjuk a hagymás zsírra, pár percig pirítjuk együtt, majd lezárjuk. Másnapra a 2 töltelék tökéletesen össze fog érni.
Tészta készítése:
A tejet és a vizet megmelegítjük kézmelegnél kicsit melegebbre. A kenyérdagasztó dobjába morzsoljuk az élesztőt, rádobjuk a cukrot, és felöntjük a tejes vízzel, majd hagyjuk felfutni. A liszthez adunk bőven sót, és elkeverjük.
Ha az élesztő felfutott, beledobjuk a tojást, mehet a liszt, és gyönyörű sima tésztalabdává dagasztjuk. Ezt kézzel és géppel is sokáig csinálom, majd egy kiolajozott edényben, meleg helyen, lefedve duplájára kelesztjük. (Gép nélkül is készíthetjük, ez esetben tovább tart a dagasztása.)
Töltés:
Körülbelül 10-14 dekás tésztagombócokat szaggatunk. A kezünkben kilapogatjuk a tésztát tenyérnyi körökre, egy evőkanállal jól megtömjük a tésztát, és a 2 szemben lévő oldalát összecsipkedjük. A kis táska jobb és bal csúcsát picit a közepe felé húzva folyamatosan a többi tésztához csípjük, és ezt így folytatjuk, amíg jól össze nincs zárva.
Egy tiszta felületre az összecsipkedett felével lefelé letesszük. A lekváros töltelék kicsit macerásabb, mivel összecsipkedésnél kifolyhat, és akkor már nem ragad a tészta, ezért fontos, hogy a lekvár, amit használunk, kemény legyen.
Olajat melegítünk, és a a közepesnél kicsit alacsonyabb lángon mindkét oldalát szép barnára sütjük.
A húsosat fokhagymás tejföllel, a lekvárost porcukrosan tálaljuk.
Tipp:
A lekvár töltelék bármilyen lehet, édes töltelékesnél lehet nutellás is, banános, de tradicionálisan szilvalekvárral és barackkal az igazi.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »