Az igazi orosz Piroski (пирожки) recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
20-25 db-hoz :
- 1 kg liszt
- 1 csomag élesztő
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dl víz
- 2 dl tej
- 1,5 dl olaj
- só
- cukor
A káposztás töltelékhez:
- 4 fej vöröshagyma
- 0,5 kg savanyú káposzta
- 3-4 ek cukor
- kömény
- só
- bors
- olaj
A húsos töltelékhez:
- 0,5 kg csirkemellfilé
- 5 fej vöröshagyma
- babérlevél
- ételízesítő
- egész bors
- sertészsír
A barackoshoz (lekvároshoz):
- bármilyen házi, kicsit keményebbre főzött lekvár
Elkészítése:
Töltelék készítése:
Először a húst odatesszük főni vízben a fűszerekkel és az ételízesítővel. Szinte szét kell főzni, úgyhogy a töltelékeket akár előtte való nap is el lehet készíteni.
Amíg a hús fő, addig a káposztához félkarikára szeleteljük a hagymákat, és olajon elkezdjük pirítani. Lesózzuk és dinszteljük, pirítjuk tovább, majd jól lecukrozzuk, és rádobjuk az előzőleg kissé kinyomkodott káposztát. Borsozzuk, őrölt köménnyel megszórjuk, és tovább dinszteljük, amíg szép aranybarna nem lesz.
A húshoz felkockázzuk a hagymát, és egy jó adag sertészsíron lesózva elkezdjük párolni. Ekkora a húsnak már teljesen puhára kellett főnie, amit kézzel, majd késsel is aprítunk. Rádobjuk a hagymás zsírra, pár percig pirítjuk együtt, majd lezárjuk. Másnapra a 2 töltelék tökéletesen össze fog érni.
Tészta készítése:
A tejet és a vizet megmelegítjük kézmelegnél kicsit melegebbre. A kenyérdagasztó dobjába morzsoljuk az élesztőt, rádobjuk a cukrot, és felöntjük a tejes vízzel, majd hagyjuk felfutni. A liszthez adunk bőven sót, és elkeverjük.
Ha az élesztő felfutott, beledobjuk a tojást, mehet a liszt, és gyönyörű sima tésztalabdává dagasztjuk. Ezt kézzel és géppel is sokáig csinálom, majd egy kiolajozott edényben, meleg helyen, lefedve duplájára kelesztjük. (Gép nélkül is készíthetjük, ez esetben tovább tart a dagasztása.)
Töltés:
Körülbelül 10-14 dekás tésztagombócokat szaggatunk. A kezünkben kilapogatjuk a tésztát tenyérnyi körökre, egy evőkanállal jól megtömjük a tésztát, és a 2 szemben lévő oldalát összecsipkedjük. A kis táska jobb és bal csúcsát picit a közepe felé húzva folyamatosan a többi tésztához csípjük, és ezt így folytatjuk, amíg jól össze nincs zárva.
Egy tiszta felületre az összecsipkedett felével lefelé letesszük. A lekváros töltelék kicsit macerásabb, mivel összecsipkedésnél kifolyhat, és akkor már nem ragad a tészta, ezért fontos, hogy a lekvár, amit használunk, kemény legyen.
Olajat melegítünk, és a a közepesnél kicsit alacsonyabb lángon mindkét oldalát szép barnára sütjük.
A húsosat fokhagymás tejföllel, a lekvárost porcukrosan tálaljuk.
Tipp:
A lekvár töltelék bármilyen lehet, édes töltelékesnél lehet nutellás is, banános, de tradicionálisan szilvalekvárral és barackkal az igazi.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mire jó egy konyhai pároló és hogyan használd? (x)
A konyhai pároló, mint konyhai eszköz talán nem tűnik nélkülözhetetlennek,
Tovább olvasom »
Mit kezdjünk a maradék sonkával? 7 ötlet hétfő estére
A húsvéti sonkából szinte mindig marad, és bár egy darabig még jólesik egy
Tovább olvasom »
5 töltött tojás, amitől leesik az állad – húsvéti klasszikus újragondolva
A húsvéti tojás nem csak dísz lehet – mutatunk öt isteni töltött tojás rece
Tovább olvasom »
12 sós vendégváró húsvétra – pogácsák és rágcsák a locsolóknak
Húsvétkor nemcsak a sonkás-tojásos reggeli kerül az asztalra, hanem az apró
Tovább olvasom »
Húsvéti édes sütemények, amik ünnepi hangulatot varázsolnak
A húsvéti asztalról nem hiányozhatnak az édes finomságok sem, hiszen ezek k
Tovább olvasom »
Ünnepi reggelik húsvétra – sonkás, tojásos, tormás finomságok egy helyen
A húsvéti reggeliknek különleges hangulata van: sonkaillat, friss torma, to
Tovább olvasom »