Vadas csirkecombok zsemlegombóccal recept

Hozzávalók:
- 8 csirkecomb
- 6-8 sárgarépa
- 1 zellergumó
- 2 fehérrépa
- 2 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl száraz fehérbor
- 4 babérlevél
- 10 szem boróka bogyó
- 10 szem szegfűbors
- 2 ek étolaj
- só
- 3 ek cukor
- 0,5 citrom leve és héja
- 1-2 ek mustár
- 2 dl tejföl
- 2 ek finomliszt
Zsemlegombóchoz:
- 3 zsemle
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 7-8 ek rétesliszt
- 2 ek étolaj
Elkészítése:
A combokat lebőrözzük, kicsontozzuk és 2-3 darabba vágjuk.
A zöldségeket és a hagymákat megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk. Egy megfelelő méretű tepsit kiolajozunk, lerakjuk az aljára a répákat, a zellert, a hagymát, a babérlevelet, a borókabogyót, a szegfűborsot. Megsózzuk, darálunk rá kevés borsot, majd elhelyezzük rajta a húst, a fokhagymát és ezt a réteget is megsózzuk, borsozzuk.
Aláöntjük a bort, lefedjük fóliával és 200 fokon kb. 50 percig sütjük. Ekkor levesszük a fóliát és néhányszor meglocsolva a saját levével 30 perc alatt pirosra sütjük a tetejét. Ha elkészült, a húsokat leszedjük róla és melegen tartjuk. A babérleveleket eltávolítjuk.
Közben egy lábasban cukrot karamellízálunk, majd beleöntjük a tepsi tartalmát, megszórjuk liszttel és kicsit megpirítjuk. Felöntjük 5-6 dl vízzel és egy botmixerrel pépesre turmixoljuk.
Ízesítjük mustárral, citromlével, citrom héjjal. Sózzuk, felforraljuk és a szósz sűrűségét vízzel beállítjuk. Belekeverjük a tejfölt, összeforraljuk és tálaljuk.
Zsemlegombóc készítése:
A zsemlegombóchoz a zsemléket felkockázzuk és egy tepsiben aranybarnára pirítjuk. A tojásokat elkeverjük étolajjal, rétesliszttel és pici sóval. A lágy masszába forgatjuk a pirított zsemlekockákat és evőkanál segítségével forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Ha megfőtt, kiszedjük és lecsepegtetjük.
Tálaláskor szószt szedünk a tányérra, elhelyezzük rajta a húst és a zsemlegombócokat.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »