Vadas csirkecombok zsemlegombóccal recept
Hozzávalók:
- 8 csirkecomb
- 6-8 sárgarépa
- 1 zellergumó
- 2 fehérrépa
- 2 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl száraz fehérbor
- 4 babérlevél
- 10 szem boróka bogyó
- 10 szem szegfűbors
- 2 ek étolaj
- só
- 3 ek cukor
- 0,5 citrom leve és héja
- 1-2 ek mustár
- 2 dl tejföl
- 2 ek finomliszt
Zsemlegombóchoz:
- 3 zsemle
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 7-8 ek rétesliszt
- 2 ek étolaj
Elkészítése:
A combokat lebőrözzük, kicsontozzuk és 2-3 darabba vágjuk.
A zöldségeket és a hagymákat megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk. Egy megfelelő méretű tepsit kiolajozunk, lerakjuk az aljára a répákat, a zellert, a hagymát, a babérlevelet, a borókabogyót, a szegfűborsot. Megsózzuk, darálunk rá kevés borsot, majd elhelyezzük rajta a húst, a fokhagymát és ezt a réteget is megsózzuk, borsozzuk.
Aláöntjük a bort, lefedjük fóliával és 200 fokon kb. 50 percig sütjük. Ekkor levesszük a fóliát és néhányszor meglocsolva a saját levével 30 perc alatt pirosra sütjük a tetejét. Ha elkészült, a húsokat leszedjük róla és melegen tartjuk. A babérleveleket eltávolítjuk.
Közben egy lábasban cukrot karamellízálunk, majd beleöntjük a tepsi tartalmát, megszórjuk liszttel és kicsit megpirítjuk. Felöntjük 5-6 dl vízzel és egy botmixerrel pépesre turmixoljuk.
Ízesítjük mustárral, citromlével, citrom héjjal. Sózzuk, felforraljuk és a szósz sűrűségét vízzel beállítjuk. Belekeverjük a tejfölt, összeforraljuk és tálaljuk.
Zsemlegombóc készítése:
A zsemlegombóchoz a zsemléket felkockázzuk és egy tepsiben aranybarnára pirítjuk. A tojásokat elkeverjük étolajjal, rétesliszttel és pici sóval. A lágy masszába forgatjuk a pirított zsemlekockákat és evőkanál segítségével forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Ha megfőtt, kiszedjük és lecsepegtetjük.
Tálaláskor szószt szedünk a tányérra, elhelyezzük rajta a húst és a zsemlegombócokat.