Vadas csirkecombok zsemlegombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 8 csirkecomb
  • 6-8 sárgarépa
  • 1 zellergumó
  • 2 fehérrépa
  • 2 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 4 babérlevél
  • 10 szem boróka bogyó
  • 10 szem szegfűbors
  • 2 ek étolaj
  • 3 ek cukor
  • 0,5 citrom leve és héja
  • 1-2 ek mustár
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek finomliszt

Zsemlegombóchoz:

  • 3 zsemle
  • 4 tojás
  • 7-8 ek rétesliszt
  • 2 ek étolaj

Elkészítése:

A combokat lebőrözzük, kicsontozzuk és 2-3 darabba vágjuk.

A zöldségeket és a hagymákat megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk. Egy megfelelő méretű tepsit kiolajozunk, lerakjuk az aljára a répákat, a zellert, a hagymát, a babérlevelet, a borókabogyót, a szegfűborsot. Megsózzuk, darálunk rá kevés borsot, majd elhelyezzük rajta a húst, a fokhagymát és ezt a réteget is megsózzuk, borsozzuk.

Aláöntjük a bort, lefedjük fóliával és 200 fokon kb. 50 percig sütjük. Ekkor levesszük a fóliát és néhányszor meglocsolva a saját levével 30 perc alatt pirosra sütjük a tetejét. Ha elkészült, a húsokat leszedjük róla és melegen tartjuk. A babérleveleket eltávolítjuk.

Közben egy lábasban cukrot karamellízálunk, majd beleöntjük a tepsi tartalmát, megszórjuk liszttel és kicsit megpirítjuk. Felöntjük 5-6 dl vízzel és egy botmixerrel pépesre turmixoljuk.

Ízesítjük mustárral, citromlével, citrom héjjal. Sózzuk, felforraljuk és a szósz sűrűségét vízzel beállítjuk. Belekeverjük a tejfölt, összeforraljuk és tálaljuk.

Zsemlegombóc készítése:

A zsemlegombóchoz a zsemléket felkockázzuk és egy tepsiben aranybarnára pirítjuk. A tojásokat elkeverjük étolajjal, rétesliszttel és pici sóval. A lágy masszába forgatjuk a pirított zsemlekockákat és evőkanál segítségével forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Ha megfőtt, kiszedjük és lecsepegtetjük.

Tálaláskor szószt szedünk a tányérra, elhelyezzük rajta a húst és a zsemlegombócokat.