Tandori csirke recept
Hozzávalók:
- 10 csirke alsócomb
- 1/2 dl étolaj vagy olíva
- 2 teáskanál tandori masala fűszerkeverék
- 10 szem szecsuáni bors
- 3 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint cayenne bors
Köret:
- 1 kg távolkeleti zöldségkeverék (akár mirelit is) (zsenge mungóbab csíra, kandírozott gyömbér, répa, póréhagyma, zsenge hüvelyes zöldborsó, káposzta, karfiol, brokkoli, bambuszrügy, paprika, fafül gomba, csiperke gomba, stb bármi, ami zöldség és egészséges)
- 2 teáskanál indiai Bombay masala
- 1/2 dl oliva olaj (lehet étolaj is)
- pici só és bors
- 30 dkg rizs
- kevés olaj
- víz vagy csontleves
- petrezselyem zöld (akár szárított)
- ételízesítő
- kevés őrölt bors
Elkészítése:
A fűszereket az olajjal jól elkeverjük és bedörzsöljük vele a csirkecombokat, majd kicsit állni hagyjuk, hogy az ízek átjárják (aki szereti csípősen, bátran szórhat rá a szecsuáni borsból és gazdagíthatja cayenne borssal).
Sütőben, pici vízzel alatta, lefedve 190 fokon pároljuk 20 percig, majd miután félig megpuhult a hús, levéve a sütőedény fedelét, szép pirosra sütjük.
A wokot felfórosítjuk az olajjal és beleszórjuk (ha mirelit, akkor fagyosan) a zöldségeket, megfűszerezzük. Kis levet fog engedni, azon puhára pároljuk. Ha friss zöldségekkel dolgozunk, figyelni kell nehogy lekapja, ha igényli egy gyűszűnyi pici vizet lehet rá önteni. Tálalásig lefedve tartjuk.
A rizst az olajon kissé megfuttatjuk/pirítjuk, majd felöntjük egy kevés vízzel vagy csontlével, beleszórjuk a fűszereket és a petrezselymet, majd puhára pároljuk, ha kell pótoljuk a vizet, de csak kis adagokban!
Tipp:
Készítettem már tarjával is és nagyon ízlett a családban mindenkinek!