Tandori csirke

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 10 csirke alsócomb
  • 1/2 dl étolaj vagy olíva
  • 2 teáskanál tandori masala fűszerkeverék
  • 10 szem szecsuáni bors
  • 3 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 teáskanál só
  • ízlés szerint cayenne bors

Köret:

  • 1 kg távolkeleti zöldségkeverék (akár mirelit is) (zsenge mungóbab csíra, kandírozott gyömbér, répa, póréhagyma, zsenge hüvelyes zöldborsó, káposzta, karfiol, brokkoli, bambuszrügy, paprika, fafül gomba, csiperke gomba, stb bármi, ami zöldség és egészséges)
  • 2 teáskanál indiai Bombay masala
  • 1/2 dl oliva olaj (lehet étolaj is)
  • pici só és bors
  • 30 dkg rizs
  • kevés olaj
  • víz vagy csontleves
  • petrezselyem zöld (akár szárított)
  • ételízesítő
  • kevés őrölt bors

Elkészítése:

A fűszereket az olajjal jól elkeverjük és bedörzsöljük vele a csirkecombokat, majd kicsit állni hagyjuk, hogy az ízek átjárják (aki szereti csípősen, bátran szórhat rá a szecsuáni borsból és gazdagíthatja cayenne borssal).

Sütőben, pici vízzel alatta, lefedve 190 fokon pároljuk 20 percig, majd miután félig megpuhult a hús, levéve a sütőedény fedelét, szép pirosra sütjük.

A wokot felfórosítjuk az olajjal és beleszórjuk (ha mirelit, akkor fagyosan) a zöldségeket, megfűszerezzük. Kis levet fog engedni, azon puhára pároljuk. Ha friss zöldségekkel dolgozunk, figyelni kell nehogy lekapja, ha igényli egy gyűszűnyi pici vizet lehet rá önteni. Tálalásig lefedve tartjuk.

A rizst az olajon kissé megfuttatjuk/pirítjuk, majd felöntjük egy kevés vízzel vagy csontlével, beleszórjuk a fűszereket és a petrezselymet, majd puhára pároljuk, ha kell pótoljuk a vizet, de csak kis adagokban!

Tipp:

Készítettem már tarjával is és nagyon ízlett a családban mindenkinek!