Sült libacomb, portóiban párolt, datolyás körtével recept

Hozzávalók 2 személyre:
- 2 db hízott libacomb
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ág friss rozmaring
- 1/2 kg liba háj
- só, bors
A gyümölcsös körethez:
- 3 db érett vilmoskörte
- 10 szem datolya
- 4 dkg vaj
- 1 dl portói
- 1 ág friss rozmaring
- 3-4 szem egész szegfűszeg
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
Elkészítése:
A combokat előző este átöblítjük, ha találunk rajta toll, tok maradványokat eltávolítjuk, majd szárazra törölgetjük.
A fokhagymát lereszeljük, összenyomjuk és bekenjük vele a combokat, megsózzuk és frissen őrölt borssal meghintjük. Egy nagyobb, jól zárható dobozba tesszük őket, közéjük tesszük a leöblített rozmaring ágakat.
Másnap a libahájat kiolvasztjuk, kisütjük, beletesszük egy tepsibe, vagy tűzálló tálba, belehelyezzük a combokat, úgy, hogy teljesen ellepje őket a zsír. Majd 140 fokra előmelegített sütőben 2,5 – 3 órán keresztül pároljuk, sütjük. Miután a combok megsültek, serpenyőben pirosra sütjük őket.
A gyümölcsös körethez:
A datolya szemeket félbevágjuk, a magjukat eltávolítjuk és egy kis edényben, portóiba áztatjuk.
A körtéket megmossuk, negyedelve eltávolítjuk a magházukat, majd hosszában kettévágjuk a negyedeket.
Serpenyőbe tesszük a vaj felét és rátesszük a körtéket a rozmaring ággal, szegfűszeggel, meglocsoljuk egy kevés portóival és kevés vizet öntünk alá.
Fedő alatt pár perc alatt megpároljuk. Arra vigyázzunk, hogy ne puhuljanak meg nagyon. Hozzáadjuk a datolyát a maradék portóival és magasabb hőfokon átforgatjuk párszor a vaj másik felével. A vajtól, selymes mártás öleli körül a gyümölcsöt.
Az elkészült gyümölcsös köretet a sült libacomb mellé tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »