Sonkakrémes csirkegolyók rántva recept
Hozzávalók:
- 55 dkg csirkemell filé (1 nagy pár mell)
- 1 púpos kk só
- 0,3 kk őrölt bors
- Olaj bőven a sütéshez
Töltelékhez:
- 12 dkg trappista sajt
- 6 dkg tálaló sonka
- 1 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 2,5 dkg margarin
- 1 nagy csipet só
Panírozáshoz:
- 10 dkg liszt
- 1 nagy FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (+a töltelékből maradt fehérje)
- 10 dkg zsemlemorzsa
Elkészítése:
A töltelékhez a lereszelt sajtot elkeverjük a fokhagymaprésen áttört sonkával, a sóval, margarinnal és a tojás sárgájával. 12 diónyi golyót sodrunk.
A ledarált csirkemellet sózzuk, borsozzuk, összedolgozzuk és 12 darab, közel egyforma golyót formázunk.
A tenyerünkben szétnyomkodunk egy húsgolyót, belerakunk egy sonkás sajtgolyót, majd körbevonjuk a darált hússal. A tenyerünk között formás golyót sodrunk.
A megtöltött golyókat először lisztbe forgatjuk, majd a kissé felvert tojásban, végül a zsemlemorzsában.
Bő olajat forrósítunk egy mélyebb lábasban, amiben közepestől egy kicsit mérsékeltebb lángon szép barnára sütjük a golyókat.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Tipp:
A nagy kedvenc kijevi csirkegolyók mintájára készült ez a finomság, csak most egy kevés maradék sonka felhasználásával. Melegen a legfinomabb, amikor a sonkás sajt még folyik a belsejében. A gyerekek kívánságára sült krumpli lett a köret, de a habos krumplipüré is remekül illik hozzá.