Sajtos-sonkás réteges pulyka recept
Hozzávalók:
- 90 dkg pulykamell filé
- 1 kk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg liszt
- 20 dkg trappista sajt
- 10 dkg sonka vékonyra szeletelve
- 5 dkg füstölt szalonna
Elkészítése:
A húst alaposan megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. Meghintjük sóval. A szalonnát nagyon vékony csíkokra vágjuk (olyanra, mint a bolti bacon szalonna) és egy kisebb (22*22 cm) méretű jénai (vagy tepsi) alját kibéleljük vele. Nem baj, ha nem fedi be teljesen.
Előkészítünk két mélyebb tányért. Az egyikbe a tojásokat kissé felverjük. A másikba a lisztet szitáljuk és beleszórunk kevéske borsot.
A sajtot lereszeljük. A sütőt előmelegítjük.
A húsokat egyenként megforgatjuk a lisztben, majd a tojásban és a jénaiba/tepsibe rakjuk egymás mellé. Megszórjuk sajttal, befedjük a sonka szeletekkel, majd rárétegezzük a többi húst, sajtot, sonkát addig, amíg el nem fogynak a szeletek (Nekem 3 réteg hús lett.).
A végén az egészet befedjük a reszelt sajttal.
Alufóliával lefedve 200 fokon 50 percet puhítjuk hőlégkeveréssel, majd a fóliát levéve további 25 percet pirítjuk.
Nem kell külön olaj és víz a tepsibe.
Tipp:
Nagyon kiadós és ízletes étel. A füstölt szalonna egy különleges ízvilágot kölcsönöz a pulykának.
Ha kicsi hűl, gyönyörűen szeletelhető. Krumplipüré illik hozzá.