Sajtos-sonkás réteges pulyka

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 90 dkg pulykamell filé
  • 1 kk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 3 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 20 dkg trappista sajt
  • 10 dkg sonka vékonyra szeletelve
  • 5 dkg füstölt szalonna

Elkészítése:

A húst alaposan megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. Meghintjük sóval. A szalonnát nagyon vékony csíkokra vágjuk (olyanra, mint a bolti bacon szalonna) és egy kisebb (22*22 cm) méretű jénai (vagy tepsi) alját kibéleljük vele. Nem baj, ha nem fedi be teljesen.

Előkészítünk két mélyebb tányért. Az egyikbe a tojásokat kissé felverjük. A másikba a lisztet szitáljuk és beleszórunk kevéske borsot.

A sajtot lereszeljük. A sütőt előmelegítjük.

A húsokat egyenként megforgatjuk a lisztben, majd a tojásban és a jénaiba/tepsibe rakjuk egymás mellé. Megszórjuk sajttal, befedjük a sonka szeletekkel, majd rárétegezzük a többi húst, sajtot, sonkát addig, amíg el nem fogynak a szeletek (Nekem 3 réteg hús lett.).

A végén az egészet befedjük a reszelt sajttal.

Alufóliával lefedve 200 fokon 50 percet puhítjuk hőlégkeveréssel, majd a fóliát levéve további 25 percet pirítjuk.

Nem kell külön olaj és víz a tepsibe.

Tipp:

Nagyon kiadós és ízletes étel. A füstölt szalonna egy különleges ízvilágot kölcsönöz a pulykának.
Ha kicsi hűl, gyönyörűen szeletelhető. Krumplipüré illik hozzá.