Rosé kacsamell fűszeres vörösborban párolt körtével és burgonya variációkkal recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Kacsamellhez:
- 2 kacsamell
- 1 evőkanál kacsazsír
- só
- bors
Sült édesburgonya karikák:
- 1 kisebb édesburgonya
- olívaolaj
- só
- bors
- kakukkfű
Burgonya gratin, avagy csőben sült burgonya:
- 1 kg hagyományos burgonya
- 2 dl habtejszín
- 1 nagy doboz tejföl
- 1/2 dl tej
- 8 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Körtéhez
- 5-6 db körte
- 7 dl vörösbor
- 3 dl almalé
- 3 evőkanál barnacukor
- forralt bor fűszerkeverék vagy ízlés szerint: fahéj, szegfűszeg, narancshéj, citromhéj, kardamom, gyömbér
Elkészítése:
Először a köreteket készítsük el, a kacsát röviddel az étkezés előtt érdemes megsütni. A kacsát a főzés megkezdésekor ki lehet venni a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen, amikor sütjük.
Burgonya gratin
A burgonyát megtisztítjuk és vékony karikákra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a tejet, a habtejszínt és a tejfölt, alaposan megsózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük az apróra vágott fokhagymát. A krumpli sok sót magába szív, érdemes “túlfűszerezni” ezt a keveréket. Belekeverjük a krémbe a burgonyakarikákat, alaposan összekeverjük, hogy a szósz minden egyes krumpliszeletet bevonjon. Beletesszük egy tepsibe és egy óra alatt, 150 fokon megsütjük.
Sült édesburgonya
Az édesburgonyát meghámozzuk és 1 cm széles karikákra vágjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és ráhelyezzük a karikákat. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel. Nagyjából 10 perc alatt megsül, érdemes a burgonya gratin mellé helyezni, amikor a gratin már majdnem készen van, hogy egyszerre legyenek készen.
Amíg a burgonya sül elkészítjük a párolt körtét.
A körtéket meghámozzuk. Egy krumplipucoló hegyes végével ki tudjuk vájni a közepéről a magokat a körte alsó, széles végének az irányából. Így szépen egyben marad a körténk, és evésnél sem kell vesződni a magházzal.
A bort a fűszerekkel és az almalével együtt egy lábasba öntjük, beletesszük a körtéket és közepes lángon addig főzzük, amíg a körték egy kicsit megpuhulnak. Ne főzzük szét őket!
A kacsa elkészítéshez számos recept és módszer létezik, mi így csináljuk:
A kacsát megmossuk, ha szükséges megtisztítjuk, ha nem gondosan epilálva érkeztek a vendégségbe :)
A kacsazsírt érdemes egy olyan serpenyőben megolvasztani, amit utána a sütőbe is be tudunk tenni, így kényelmesebb az elkészítés, és mosogatni is kevesebbet kell.
Ha a zsír megolvadt, beletesszük a melleket bőrrel lefelé, és nagy lángon addig pirítjuk, amíg szép színt nem kap. Utána megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. Ez nagyjából 5-5 percet jelent mindkét oldalon. Sózzuk, borsozzuk, és betesszük a krumpli helyére a sütőbe. Körülbelül 10-12 percig sütjük 150 fokon. Ha kész kicsit pihentetjük, majd 1cm-es szeletekre vágjuk
Tipp:
Érdemes a körtéket egy nappal korábban elkészíteni és a fűszeres borban “érlelni”. Így jobban átjárja a gyümölcshúst a sok fűszer, és a fehér körte szép lilává színeződik belül is.
A bort, amelyben a körtéket pároltuk, forralt borként elkortyolhatjuk a vacsora után, így semmi nem vész kárba :)