Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Rosé kacsamell fűszeres vörösborban párolt körtével és burgonya variációkkal recept

Rosé kacsamell fűszeres vörösborban párolt körtével és burgonya variációkkal
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Kacsamellhez:

    • 2 kacsamell
    • 1 evőkanál kacsazsír
    • bors

    Sült édesburgonya karikák:

    • 1 kisebb édesburgonya
    • olívaolaj
    • bors
    • kakukkfű

    Burgonya gratin, avagy csőben sült burgonya:

    • 1 kg hagyományos burgonya
    • 2 dl habtejszín
    • 1 nagy doboz tejföl
    • 1/2 dl tej
    • 8 gerezd fokhagyma
    • bors

    Körtéhez

    • 5-6 db körte
    • 7 dl vörösbor
    • 3 dl almalé
    • 3 evőkanál barnacukor
    • forralt bor fűszerkeverék vagy ízlés szerint: fahéj, szegfűszeg, narancshéj, citromhéj, kardamom, gyömbér

    Elkészítése:

    Először a köreteket készítsük el, a kacsát röviddel az étkezés előtt érdemes megsütni. A kacsát a főzés megkezdésekor ki lehet venni a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen, amikor sütjük.

    Burgonya gratin

    A burgonyát megtisztítjuk és vékony karikákra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a tejet, a habtejszínt és a tejfölt, alaposan megsózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük az apróra vágott fokhagymát. A krumpli sok sót magába szív, érdemes “túlfűszerezni” ezt a keveréket. Belekeverjük a krémbe a burgonyakarikákat, alaposan összekeverjük, hogy a szósz minden egyes krumpliszeletet bevonjon. Beletesszük egy tepsibe és egy óra alatt, 150 fokon megsütjük.

    Sült édesburgonya

    Az édesburgonyát meghámozzuk és 1 cm széles karikákra vágjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és ráhelyezzük a karikákat. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel. Nagyjából 10 perc alatt megsül, érdemes a burgonya gratin mellé helyezni, amikor a gratin már majdnem készen van, hogy egyszerre legyenek készen.

    Amíg a burgonya sül elkészítjük a párolt körtét.

    A körtéket meghámozzuk. Egy krumplipucoló hegyes végével ki tudjuk vájni a közepéről a magokat a körte alsó, széles végének az irányából. Így szépen egyben marad a körténk, és evésnél sem kell vesződni a magházzal.
    A bort a fűszerekkel és az almalével együtt egy lábasba öntjük, beletesszük a körtéket és közepes lángon addig főzzük, amíg a körték egy kicsit megpuhulnak. Ne főzzük szét őket!

    A kacsa elkészítéshez számos recept és módszer létezik, mi így csináljuk:

    A kacsát megmossuk, ha szükséges megtisztítjuk, ha nem gondosan epilálva érkeztek a vendégségbe :)

    A kacsazsírt érdemes egy olyan serpenyőben megolvasztani, amit utána a sütőbe is be tudunk tenni, így kényelmesebb az elkészítés, és mosogatni is kevesebbet kell.
    Ha a zsír megolvadt, beletesszük a melleket bőrrel lefelé, és nagy lángon addig pirítjuk, amíg szép színt nem kap. Utána megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. Ez nagyjából 5-5 percet jelent mindkét oldalon. Sózzuk, borsozzuk, és betesszük a krumpli helyére a sütőbe. Körülbelül 10-12 percig sütjük 150 fokon. Ha kész kicsit pihentetjük, majd 1cm-es szeletekre vágjuk

    Tipp:

    Érdemes a körtéket egy nappal korábban elkészíteni és a fűszeres borban “érlelni”. Így jobban átjárja a gyümölcshúst a sok fűszer, és a fehér körte szép lilává színeződik belül is.
    A bort, amelyben a körtéket pároltuk, forralt borként elkortyolhatjuk a vacsora után, így semmi nem vész kárba :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá