Rakott csirkemell recept
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemellfilé
- 30 dkg gépsonka
- 30 dkg gomba
- 25 dkg trappista sajt
Besamelmártáshoz:
- 0.5 l tej
- 1 kk só
- 1 csipet fehérbors
- 2 dl főzőtejszín
- 1 csipet szerecsendió
- 5 csapott ek finomliszt
- 5 dkg vaj
Elkészítése:
A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk és megsózzuk.Lisztben megforgatjuk, és egy kevés olajon vagy vajon megsütjük a hússzeleteket. A gombát felszeleteljük és megpároljuk, majd a sonkát is egy kis olajon átsütjük (félre tesszük).
A hússzeleteket lefektetjük kivajazott (gáztepsibe vagy nagyobb) tepsibe, a szeletekre halmozzuk a gombának és a sonkának a felét, majd mindegyik szeletre ismét egy szelet hús következik, és erre a maradék gombát és sonkát rátesszük, majd a legteteje hús legyen!
Erre ráöntjük a besamelmártást, és ízlés szerint sajttal megszórjuk. Alufóliával lefedjük, és előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük, majd a fóliát levéve még 20-30 percet sütjük, míg meg nem pirul a sajt rajta.
Besamelmártás:
Olvasszuk meg a vajat, és a lisztet pirítsuk meg rajta, míg aranybarna nem lesz (vigyázzunk, mert hamar odaég, kb. 2-3 perc). A tejet hozzáöntjük apránként, és folyamatosan kevergetjük, hogy csomómentes legyen.Végül fűszerezzük sóval, fehérborssal, szerecsendióval, hozzáöntjük a tejszínt is, és addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.
Tipp:
A fűszereket mindenki saját ízlése szerint használja..