Padlizsános húsgolyók árpával recept
Hozzávalók:
Szószhoz:
- 1 nagy padlizsán
- 2 dl főzőtejszín
- só
- bors
- 6 dl víz
- 1 ek liszt
- 2 ek mustár
- 1 kk dijoni mustár
- 1 ek cukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk citromlé
Golyókhoz:
- 50 dkg darált pulyka
- só
- bors
- majoránna
- fél fej vöröshagyma felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés zsiradék (nálam kókuszolaj)
Körethez:
- 1 bögre hántolt árpa (vagy rizs)
- 1 ek ételízesítő
- só
- 2 bögre víz
Elkészítése:
Az árpát egy éjszakára beáztatjuk. Leöntjük az áztató vizet, majd felöntjük a dupla mennyiségű vízzel, hozzáadjuk a sót és az ételízesítőt. Így főzzük fedő alatt, kevergetés nélkül, míg az összes vizet fel nem szívja, és teljesen meg nem puhul.
A húsgolyó alapanyagait egy tálba öntjük, és kézzel összedolgozzuk, majd diónyi golyókat formázunk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, és 250 fokos hőlégkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Félidőben pedig megfordítjuk mindet, így a saját zsírjukban pirulnak meg.
A szószhoz a padlizsánt megpucoljuk, felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd némi kókuszolajat is teszünk alá. Így sütjük 180 fokon 20- 30 percig. Miután kivettük a sütőből, felöntjük egy edényben 6 dl vízzel, és puhára főzzük a fokhagymával együtt, végül kézi krumplinyomóval szétnyomkodjuk kissé, amúgy rusztikusan. Ízesítjük mustárral, citromlével, cukorral, és ha szükséges sóval, borssal is.
A tejszínt a liszttel elkeverjük, így adjuk fokozatosan a padlizsános masszánkhoz. Kis vízzel még hígíthatjuk, ha szükséges. Ehhez adjuk hozzá a húsgolyókat, és együtt is rotyogtatjuk még 5 percig.
A főtt árpával kínáljuk.
A padlizsános húsgolyók árpával kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 9 g
Zsír: 5 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »


