Padlizsános húsgolyók árpával recept

Hozzávalók:
Szószhoz:
- 1 nagy padlizsán
- 2 dl főzőtejszín
- só
- bors
- 6 dl víz
- 1 ek liszt
- 2 ek mustár
- 1 kk dijoni mustár
- 1 ek cukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk citromlé
Golyókhoz:
- 50 dkg darált pulyka
- só
- bors
- majoránna
- fél fej vöröshagyma felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés zsiradék (nálam kókuszolaj)
Körethez:
- 1 bögre hántolt árpa (vagy rizs)
- 1 ek ételízesítő
- só
- 2 bögre víz
Elkészítése:
Az árpát egy éjszakára beáztatjuk. Leöntjük az áztató vizet, majd felöntjük a dupla mennyiségű vízzel, hozzáadjuk a sót és az ételízesítőt. Így főzzük fedő alatt, kevergetés nélkül, míg az összes vizet fel nem szívja, és teljesen meg nem puhul.
A húsgolyó alapanyagait egy tálba öntjük, és kézzel összedolgozzuk, majd diónyi golyókat formázunk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, és 250 fokos hőlégkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Félidőben pedig megfordítjuk mindet, így a saját zsírjukban pirulnak meg.
A szószhoz a padlizsánt megpucoljuk, felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd némi kókuszolajat is teszünk alá. Így sütjük 180 fokon 20- 30 percig. Miután kivettük a sütőből, felöntjük egy edényben 6 dl vízzel, és puhára főzzük a fokhagymával együtt, végül kézi krumplinyomóval szétnyomkodjuk kissé, amúgy rusztikusan. Ízesítjük mustárral, citromlével, cukorral, és ha szükséges sóval, borssal is.
A tejszínt a liszttel elkeverjük, így adjuk fokozatosan a padlizsános masszánkhoz. Kis vízzel még hígíthatjuk, ha szükséges. Ehhez adjuk hozzá a húsgolyókat, és együtt is rotyogtatjuk még 5 percig.
A főtt árpával kínáljuk.
A padlizsános húsgolyók árpával kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 9 g
Zsír: 5 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »