Narancsos töltött csirke recept
Hozzávalók:
- 1 egész sütni való csirke
- vaj/olaj
- 1 dl narancsszörp
- 1 dl víz
- só,
- bors
- rozmaring
- 1/2 dl fehérbor
Töltelék:
- 1 közepes hagyma
- 4-5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csirkemáj
- ízlés szerint mazsola
- 1/2 dl fehérbor
- 3 egész zsemle
- tej
- ételízesítő
- prézli
- petrezselyem- ízlés szerint
- só
- bors
- olaj
- 1 narancs a díszítéshez
Elkészítése:
A csirkét megmossuk, tisztítjuk, áttöröljük papírtörlővel, sózzuk és félre tesszük.
Elkészítjük a tölteléket:
A mazsolát 1/2 -1 órát áztatjuk a fehérborban. 2 tojást 15 perc alatt keményre főzünk (lehet többet is).
Az apróra vágott hagymát, olajon üvegesre pirítjuk, mielőtt elzárjuk, rádobjuk az összevágott petrezselymet. Hozzáadjuk az előzőleg elkapart májat, a borba áztatott és leszűrt mazsolát. A tejben megáztatott, majd kinyomkodott zsemléket is hozzáadjuk illetve beleütjük a 2-3 nyers tojást.
Fűszerezzük ételízesítővel, borssal és jól elkeverjük. Megkóstoljuk és, ha szükséges még teszünk hozzá ételízesítőt vagy sót. Keverés közben meglátjuk milyen állagot kaptunk, melyet pár evőkanálnyi prézlivel stabilabbá tehetünk.
A töltelékünkkel szépen megtöltjük a csirkénket. Tepsibe helyezzük, míg elkészítjük a narancs öntetet.
Egy lábasba beleöntjük a szörpöt a vízzel és a fehérborral, majd felforraljuk és ezzel a keverékkel alaposan átkenjük a csirkénket.
Friss rozmaringgal megszórjuk, majd olajat/vajat és némi vizet alá öntve sütőbe helyezzük. Sütés közben időnként locsoljuk.
Mikor már majdnem kész, de még van alatta lopható szaft, merítünk ebből az ízletes pecsenyeszaftból egy a lábasba és feltesszük főni, miközben hozzákeverjük a maradék narancsszörpös-boros mártást (ha kevesebb maradt, keverjünk hozzá szörpöt és/vagy bort). A keveréket főzzük össze.
A gyönyörű borostyán színű csirkénk közben elkészült!
Tálaláskor a naranccsal díszítjük és mártással kínáljuk, köretként burgonyapürét készítünk. :)
Tipp:
Tipp: a narancsszörp friss narancsok kifacsart levével és mézzel helyettesíthető!A töltelék igény szerint bővíthető, gombával további fűszerekkel.
A máj kevés májkrémmel pótolható.