Narancsos töltött csirke

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága
Narancsos töltött csirke

Hozzávalók:

  • 1 egész sütni való csirke
  • vaj/olaj
  • 1 dl narancsszörp
  • 1 dl víz
  • só,
  • bors
  • rozmaring
  • 1/2 dl fehérbor

Töltelék:

  • 1 közepes hagyma
  • 4-5 tojás
  • 1 csirkemáj
  • ízlés szerint mazsola
  • 1/2 dl fehérbor
  • 3 egész zsemle
  • tej
  • ételízesítő
  • prézli
  • petrezselyem- ízlés szerint
  • bors
  • olaj
  • 1 narancs a díszítéshez

Elkészítése:

A csirkét megmossuk, tisztítjuk, áttöröljük papírtörlővel, sózzuk és félre tesszük.

Elkészítjük a tölteléket:

A mazsolát 1/2 -1 órát áztatjuk a fehérborban. 2 tojást 15 perc alatt keményre főzünk (lehet többet is).
Az apróra vágott hagymát, olajon üvegesre pirítjuk, mielőtt elzárjuk, rádobjuk az összevágott petrezselymet. Hozzáadjuk az előzőleg elkapart májat, a borba áztatott és leszűrt mazsolát. A tejben megáztatott, majd kinyomkodott zsemléket is hozzáadjuk illetve beleütjük a 2-3 nyers tojást.

Fűszerezzük ételízesítővel, borssal és jól elkeverjük. Megkóstoljuk és, ha szükséges még teszünk hozzá ételízesítőt vagy sót. Keverés közben meglátjuk milyen állagot kaptunk, melyet pár evőkanálnyi prézlivel stabilabbá tehetünk.

A töltelékünkkel szépen megtöltjük a csirkénket. Tepsibe helyezzük, míg elkészítjük a narancs öntetet.

Egy lábasba beleöntjük a szörpöt a vízzel és a fehérborral, majd felforraljuk és ezzel a keverékkel alaposan átkenjük a csirkénket.

Friss rozmaringgal megszórjuk, majd olajat/vajat és némi vizet alá öntve sütőbe helyezzük. Sütés közben időnként locsoljuk.

Mikor már majdnem kész, de még van alatta lopható szaft, merítünk ebből az ízletes pecsenyeszaftból egy a lábasba és feltesszük főni, miközben hozzákeverjük a maradék narancsszörpös-boros mártást (ha kevesebb maradt, keverjünk hozzá szörpöt és/vagy bort). A keveréket főzzük össze.

A gyönyörű borostyán színű csirkénk közben elkészült!

Tálaláskor a naranccsal díszítjük és mártással kínáljuk, köretként burgonyapürét készítünk. :)

Tipp:

Tipp: a narancsszörp friss narancsok kifacsart levével és mézzel helyettesíthető!

A töltelék igény szerint bővíthető, gombával további fűszerekkel.

A máj kevés májkrémmel pótolható.