Körtés-kakukkfüves kacsamáj tésztakosárban, portói mazsolamártással recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 20 dkg pecsenye kacsamáj
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 kisebb körte
- 1 fej lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 ek tejföl
- 4 dkg mandula
- 2 friss kakukkfű ágacska
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- só
- bors
A mártáshoz:
- 5 dkg mazsola
- 3 dkg aszalt vörös áfonya
- 1,5 dl portói bor
- 3 dkg vaj
- 1 dl víz
- 1 mokkáskanál citromlé
Elkészítése:
A füstölt szalonnát felszeleteljük, serpenyőben kisütjük a zsírját, majd kivesszük a szalonna darabokat. A zsírban elkezdjük pirítani a szeletelt lila hagymát és a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a csíkokra vágott kacsamájat, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk 2 evőkanál durvára tört mandulát, és így pirítjuk. Mikor a máj minden oldala megsült, visszatesszük a kisütött szalonnát apróra vágva, hozzáadjuk az előzőleg meghámozott és felkockázott körtét, a kakukkfű leveleket, és így átforgatjuk a májjal, majd hozzáadjuk a tejfölt, és összeforraljuk.
A leveles tésztát lisztezett munkalapon, fél cm vastagra nyújtjuk, és egy müzlis tálka segítségével 4 egyforma, kerek formára vágjuk. Mindegyik közepébe elosztjuk a kacsamájas ragut úgy, hogy a széleken körbe 1 cm-es peremet hagyunk, és ezt a ragu szélén éles késsel körbe vágjuk, úgy, hogy a kés pengéje csak félig vágja be a tésztát. Ezt a peremet tojássárgájával körbe lekenjük, és megszórjuk durvára aprított mandulával.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, 190 fokon 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
A mártáshoz a mazsolát és az aszalt vörös áfonyát víz és portói keverékében puhára főzzük, hozzáadunk egy kevés citromlevet, botmixerrel pépesítjük, majd átszűrjük. A sima mártáshoz hozzáadjuk a vajat és az egészet beforraljuk. A kacsamájas tésztakosár mellé tálaljuk.
A körtés-kakukkfüves kacsamáj tésztakosárban, portói mazsolamártással kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 17 g
Zsír: 14 g