Kakaspörkölt kapros-túrós galuskával recept
Hozzávalók:
- 3,5 kg-os friss bontott kakas
- 6 db vöröshagyma
- 2 ek sertészsír
- 2 db tv paprika, 2 db nagyobb paradicsom
- vagy ezek hiányában 1/2 üveg natúr lecsó
- 2 púpos ek fűszerpaprika
- 4 db babérlevél
- 1 tk morzsolt majoranna
- 1 tk őrölt bors
- 1 ek zúzott fokhagyma
- 2 dl száraz, testes vörösbor
- só
Galuskához:
- 60 dkg liszt
- 50 dkg túró
- 1 púpos ek apróra vágott kapor
- 5 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 tk só
- víz
- 3-4 ek étolaj a szaggatáshoz
Elkészítése:
A kakast részeire szedjük, majd nagyobb darabokra vágjuk és hideg vízzel alaposan átmossuk, lecsepegtetjük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk és a bográcsba téve kisebb lángon megfuttatjuk a sertészsíron.
Miután üvegesre pároltuk, félrehúzzuk a lángról, hozzáadjuk a pirospaprikát, a fokhagymát, a vörösbort, a fűszereket és a félbevágott, kicsumázott paprikát és paradicsomot, vagy a lecsót.
Adunk hozzá 5-6 dl vizet, alaposan elkeverjük, végezetül a húsokat is beletéve visszatesszük a lángra, elkeverjük és miután felforrt, további víz hozzáadásával egy rövid, de sűrű szaftban lassú tűzön főzzük, rotyogtatjuk.
Időnként kóstoljunk és az ízlésnek megfelelően sózhatunk, fűszerezhetünk. Az esetleges elfőtt levet kevéske vízzel pótoljuk.
Galuska:
Egy nagyobb tálban a túrót apróra törjük, hozzáadjuk a kaprot és a tojásokat, alaposan elkeverjük végül a lisztet is beletesszük és nokedli sűrűségű masszát készítünk. Ha kissé kemény állagú, kevéske vízzel lágyítunk rajta.
A főzővízbe beleteszünk 1 ek sót és az olajat, majd miután felforrt, beleszaggatjuk a galuskát. Forrástól számított fél percig főzzük, majd hideg vízzel átöblítjük (azaz megedzük a galuskákat) és leszűrjük, lecsepegtetjük.
Tálaláskor ízlés szerint apróra vágott kaprot, ill. tejfölt, csilipaprikát kínálunk mellé.
Tipp:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »

