Kakaspörkölt kapros-túrós galuskával recept

Hozzávalók:
- 3,5 kg-os friss bontott kakas
- 6 db vöröshagyma
- 2 ek sertészsír
- 2 db tv paprika, 2 db nagyobb paradicsom
- vagy ezek hiányában 1/2 üveg natúr lecsó
- 2 púpos ek fűszerpaprika
- 4 db babérlevél
- 1 tk morzsolt majoranna
- 1 tk őrölt bors
- 1 ek zúzott fokhagyma
- 2 dl száraz, testes vörösbor
- só
Galuskához:
- 60 dkg liszt
- 50 dkg túró
- 1 púpos ek apróra vágott kapor
- 5 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 tk só
- víz
- 3-4 ek étolaj a szaggatáshoz
Elkészítése:
A kakast részeire szedjük, majd nagyobb darabokra vágjuk és hideg vízzel alaposan átmossuk, lecsepegtetjük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk és a bográcsba téve kisebb lángon megfuttatjuk a sertészsíron.
Miután üvegesre pároltuk, félrehúzzuk a lángról, hozzáadjuk a pirospaprikát, a fokhagymát, a vörösbort, a fűszereket és a félbevágott, kicsumázott paprikát és paradicsomot, vagy a lecsót.
Adunk hozzá 5-6 dl vizet, alaposan elkeverjük, végezetül a húsokat is beletéve visszatesszük a lángra, elkeverjük és miután felforrt, további víz hozzáadásával egy rövid, de sűrű szaftban lassú tűzön főzzük, rotyogtatjuk.
Időnként kóstoljunk és az ízlésnek megfelelően sózhatunk, fűszerezhetünk. Az esetleges elfőtt levet kevéske vízzel pótoljuk.
Galuska:
Egy nagyobb tálban a túrót apróra törjük, hozzáadjuk a kaprot és a tojásokat, alaposan elkeverjük végül a lisztet is beletesszük és nokedli sűrűségű masszát készítünk. Ha kissé kemény állagú, kevéske vízzel lágyítunk rajta.
A főzővízbe beleteszünk 1 ek sót és az olajat, majd miután felforrt, beleszaggatjuk a galuskát. Forrástól számított fél percig főzzük, majd hideg vízzel átöblítjük (azaz megedzük a galuskákat) és leszűrjük, lecsepegtetjük.
Tálaláskor ízlés szerint apróra vágott kaprot, ill. tejfölt, csilipaprikát kínálunk mellé.
Tipp:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »