Hozzávalók:
Galuskához:
Elkészítése:
A kakast részeire szedjük, majd nagyobb darabokra vágjuk és hideg vízzel alaposan átmossuk, lecsepegtetjük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk és a bográcsba téve kisebb lángon megfuttatjuk a sertészsíron.
Miután üvegesre pároltuk, félrehúzzuk a lángról, hozzáadjuk a pirospaprikát, a fokhagymát, a vörösbort, a fűszereket és a félbevágott, kicsumázott paprikát és paradicsomot, vagy a lecsót.
Adunk hozzá 5-6 dl vizet, alaposan elkeverjük, végezetül a húsokat is beletéve visszatesszük a lángra, elkeverjük és miután felforrt, további víz hozzáadásával egy rövid, de sűrű szaftban lassú tűzön főzzük, rotyogtatjuk.
Időnként kóstoljunk és az ízlésnek megfelelően sózhatunk, fűszerezhetünk. Az esetleges elfőtt levet kevéske vízzel pótoljuk.
Galuska:
Egy nagyobb tálban a túrót apróra törjük, hozzáadjuk a kaprot és a tojásokat, alaposan elkeverjük végül a lisztet is beletesszük és nokedli sűrűségű masszát készítünk. Ha kissé kemény állagú, kevéske vízzel lágyítunk rajta.
A főzővízbe beleteszünk 1 ek sót és az olajat, majd miután felforrt, beleszaggatjuk a galuskát. Forrástól számított fél percig főzzük, majd hideg vízzel átöblítjük (azaz megedzük a galuskákat) és leszűrjük, lecsepegtetjük.
Tálaláskor ízlés szerint apróra vágott kaprot, ill. tejfölt, csilipaprikát kínálunk mellé.