Névnapi menü recept
Hozzávalók:
- 1-1,5 kg kacsahús
- só
- majoránna
- kevés bors
- 2 kg burgonya
- vöröshagyma
- 1 közepes fej lilakáposzta
- 1-2 ek cukor
- 2 ekl ecet
- kevés köménymag
- só
Elkészítése:
A kacsát megtisztítjuk, a bőrét bevagdaljuk, jó alaposan megsózzuk, szórunk rá majoránnát és egy kevés borsot. Tepsibe helyezzük, alufóliát teszünk rá és amikor a hús megpuhul elkezdjük sütni. Amikor a bőre már szép piros lekapcsoljuk a sütőt és bent hagyjuk. A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk és feltesszük főni. Amíg a krumpli fő, kiszedjük a kacsahúst a tepsiből. Ha megfőtt a krumpli leszűrjük, és átöntjük a tepsibe, amibe a kacsa sült. Krumplizúzóval összetörjük és beleforgatjuk a kacsazsírba. Hogyha sok a zsír ami kisült a kacsából akkor öntünk le belőle. A káposztát apró szeletekre vágjuk, majd egy lábosba olajat öntünk egy kevés cukorral, melyet karamellizálunk, ráhelyezzük a káposztát pici sóval, köménnyel és fedő alatt pároljuk. Amikor már puhább a káposzta, akkor rátesszük az ecetet.
A húst a krumplival és a káposztával tálaljuk.