Hortobágyi húsos palacsinta tekercsek recept
Hozzávalók:
Raguhoz:
- 1 nagyobb csirkemellfilé
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3-4 ek olaj
- 1 kk só
- 1 nagy csipet őrölt bors
- 2 nagyobb koktélparadicsom
- 2 tk házi darált paprika
- 1 csapott tk őrölt pirospaprika
- 1 púpos tk liszt
- 3 dl tejföl
Palacsintához:
- 3 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csapott kk só
- 12 jó púpos ek liszt
- 4,8 dl tej
- 0,5 dl olaj
Elkészítése:
A megtisztított csirkemellet kockára vágjuk, kicsit lecsepegtetjük.
A hagymát apróra kockázzuk, és egy kevés olajon üvegesre pároljuk, majd a húst fehéredésig pirítjuk rajta.
Meghintjük a sóval, borssal, fűszerpaprikával, hozzáadjuk a feldarabolt koktél paradicsomokat, a darált paprikát, és kb. 0,5 dl vízzel felengedve fedő alatt puhára főzzük.
Ha puha a hús és a víz is elfőtt, akkor kiszedjük a húst a szaftból.
Előbbit késsel egész apróra vágjuk, míg a visszamaradt szaftot (ami nem sok, de épp elég, hogy megízesítse és színezze a tejölt) egy teáskanálnyi liszttel simára keverünk, majd a tejfölt is hozzáadjuk, és a tűzre visszatéve átforrósítjuk, besűrítjük.
Palacsinta készítése:
A tojásokat a sóval kikeverjük, majd beleszórjuk a lisztet.
A tejet fokozatosan adagolva sima tésztát keverünk. Hozzáadjuk az olajat.
Olajjal kikent, felforrósított palacsintasütőben kb. 8 nagyobb palacsintát sütünk.
Az összevágott húshoz adunk 2 evőkanál tejfölös szaftot, elkeverjük, majd a kiterített palacsinták közepén egyenletesen elosztjuk a tölteléket.
A két oldalát behajtjuk, majd alulról feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és a tetejükre kanalazzuk a tejfölös szaftot.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon hőlégkeveréssel kb. 10 perc alatt átforrósítjuk.
Tipp:
Ezt az ételt Sógornőm készítette, mikor legutóbb a szülinapján voltunk köszönteni. Nagyon ízlett, és már akkor tudtam, hogy ki fogom próbálni. A sémát elmondta, de a saját palacsinta receptemet használtam, és az adagokat is a családra méreteztem. 8 nagyobb palacsinta lett, így ennyi részre osztottam a tölteléket is. Picit munkaigényes, de igazán megéri elkészíteni. Melegen, vagy hidegen is nagyon finom. Ezért az utolsó lépés, a sütőben való melegítés akár el is hagyható. Fura lehet, de nem csináltam hozzá külön köretet, így is nagyon laktató ebéd lett belőle.
A hortobágyi húsos palacsinta tekercsek kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 8 g
Zsír: 10 g