Házi csirkemell sonka recept
Hozzávalók:
A sonkához:
- 1 kg csirkemellfilé
- 3 csípős/csemege, vékony kolbászka
- 5 dkg házi füstölt szalonna
- 1 zöld kaliforniai paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- frissen őrölt tarka bors
Főzőlé:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szárzeller
- 1 babérlevél
- 6 gerezd fokhagyma
- 8 szem fekete szemes bors
- 1 hegyes erős paprika/vagy tv paprika
- ízlés szerint só
Elkészítése:
A csirkemellet vékony csíkokra, majd apró kockára vágjuk, összekeverjük a reszelt fokhagymával, beletesszük az apró kockára vágott kaliforniai paprikát, sózzuk, borsozzuk, majd hozzátesszük a késsel pépesített szalonnát, és alaposan összekeverjük.
A húsos massza felével megtöltjük a sonkaprést, belehelyezzük a kolbászkákat, majd rákanalazzuk a maradék húst, és rátesszük a tetejét, melyet az első fokozatra szorítunk.
A lezárt prést beletesszük egy lábasba, majd felengedjük annyi vízzel, hogy a rugók feléig érjen. Beletesszük a fűszereket, a zöldségeket, belógatjuk a vízhőmérőt, és 78 fokosra melegítjük a vizet.
1,5 órát főzzük, és végig ügyelünk rá, hogy a víz hőmérsékletét 78 fokon tartsuk. A főzési idő felénél kivesszük a prést, egy tálcára helyezzük, és egy fokozattal lejjebb nyomjuk a tetejét, és visszatesszük. 20 perc múlva megint kivesszük, és megint egy fokozattal lejjebb nyomjuk.
A levében hagytam kihűlni.
Én másnap reggel kibontottam, és nagyon nagy boldogság ért, mert egy nagyon finom, omlós, szaftos sonkát kaptam.
Jó étvágyat!
A házi csirkemell sonka kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 23 g
Szénhidrát: 1 g
Zsír: 9 g