Házi csirkemell sonka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
110 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A sonkához:

  • 1 kg csirkemellfilé
  • 3 csípős/csemege, vékony kolbászka
  • 5 dkg házi füstölt szalonna
  • 1 zöld kaliforniai paprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só
  • frissen őrölt tarka bors

Főzőlé:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szárzeller
  • 1 babérlevél
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 8 szem fekete szemes bors
  • 1 hegyes erős paprika/vagy tv paprika
  • ízlés szerint só

Elkészítése:

A csirkemellet vékony csíkokra, majd apró kockára vágjuk, összekeverjük a reszelt fokhagymával, beletesszük az apró kockára vágott kaliforniai paprikát, sózzuk, borsozzuk, majd hozzátesszük a késsel pépesített szalonnát, és alaposan összekeverjük.

A húsos massza felével megtöltjük a sonkaprést, belehelyezzük a kolbászkákat, majd rákanalazzuk a maradék húst, és rátesszük a tetejét, melyet az első fokozatra szorítunk.

A lezárt prést beletesszük egy lábasba, majd felengedjük annyi vízzel, hogy a rugók feléig érjen. Beletesszük a fűszereket, a zöldségeket, belógatjuk a vízhőmérőt, és 78 fokosra melegítjük a vizet.

1,5 órát főzzük, és végig ügyelünk rá, hogy a víz hőmérsékletét 78 fokon tartsuk. A főzési idő felénél kivesszük a prést, egy tálcára helyezzük, és egy fokozattal lejjebb nyomjuk a tetejét, és visszatesszük. 20 perc múlva megint kivesszük, és megint egy fokozattal lejjebb nyomjuk.

A levében hagytam kihűlni.

Én másnap reggel kibontottam, és nagyon nagy boldogság ért, mert egy nagyon finom, omlós, szaftos sonkát kaptam.

Jó étvágyat!