Hagymaágyon sült kacsa java recept
Hozzávalók:
- 1 nagyobb kacsa vastagabb részei (comb, szárny, mell)
- 1 ek tyúkzsír
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 ek szárnyas fűszersó
- 1 tk házi ételízesítő
- 1 dl víz
Elkészítése:
A húst jól megmossuk, majd a fűszersóval alaposan bedörzsöljük.
A vöröshagymát szeleteljük fel, és szedjük karikákra. Kizsírozott, közepes méretű tepsibe szórjuk bele. Erre fektessük rá a befűszerezett húsokat. Kevés ételízesítővel ízesített vizet öntsünk alá, és fedjük le alufóliával.
Egy közepes tepsit kenjük ki a zsírral.
200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és hőlégkeveréssel addig sütjük, amíg a húsok megpuhulnak (kb. 1,5 óra). Ekkor távolítsuk el a fóliát, a hőmérsékletet csökkentsük 180 fokra, és süssük szép pirosra (kb. 20 perc). Időnként locsoljuk meg a saját szaftjával, hogy ne száradjon ki a hús.
Tipp:
Anyukámtól kaptunk egy szép, feldolgozott, saját nevelésű és vágású kacsát. Ritkán készítek fogást ebből a szárnyasból, pedig remek sült varázsolható belőle. A hagyma is igazán jó ízt kölcsönöz a húsnak.
Nem szeretem, ha nagyon kiszárad a hús, ezért amikor már lekerül róla a fólia, gyakran meglesem, többször locsolgatom a saját levével.
A gyerekek kedvéért krumplipürével kínáltam.