Hagymaágyon sült kacsa java

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Hagymaágyon sült kacsa java

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb kacsa vastagabb részei (comb, szárny, mell)
  • 1 ek tyúkzsír
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 ek szárnyas fűszersó
  • 1 tk házi ételízesítő
  • 1 dl víz

Elkészítése:

A húst jól megmossuk, majd a fűszersóval alaposan bedörzsöljük.

A vöröshagymát szeleteljük fel, és szedjük karikákra. Kizsírozott, közepes méretű tepsibe szórjuk bele. Erre fektessük rá a befűszerezett húsokat. Kevés ételízesítővel ízesített vizet öntsünk alá, és fedjük le alufóliával.

Egy közepes tepsit kenjük ki a zsírral.

200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és hőlégkeveréssel addig sütjük, amíg a húsok megpuhulnak (kb. 1,5 óra). Ekkor távolítsuk el a fóliát, a hőmérsékletet csökkentsük 180 fokra, és süssük szép pirosra (kb. 20 perc). Időnként locsoljuk meg a saját szaftjával, hogy ne száradjon ki a hús.

Tipp:

Anyukámtól kaptunk egy szép, feldolgozott, saját nevelésű és vágású kacsát. Ritkán készítek fogást ebből a szárnyasból, pedig remek sült varázsolható belőle. A hagyma is igazán jó ízt kölcsönöz a húsnak.
Nem szeretem, ha nagyon kiszárad a hús, ezért amikor már lekerül róla a fólia, gyakran meglesem, többször locsolgatom a saját levével.
A gyerekek kedvéért krumplipürével kínáltam.