Gyros tzatzikivel és házi pitával recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Gyros:
- 1000 g csirkemell filé
- 4 teáskanál gyros fűszerkeverék
- 1 dl napraforgó olaj
- 1 kávéskanál só
- csipet rozmaring
Tzatziki:
- 3 közepes kígyóuborka
- 4 dl joghurt
- kapor ízlés szerint
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 ek só
Pita:
- 600 g liszt
- 1 ek méz
- 2 teáskanál só
- 1 tasak (11 g) instant élesztő
- 3,5 dl víz
Elkészítése:
Gyros: a húst felcsíkozzuk. Az olajban elkeverjük a fűszereket, ezzel bepácoljuk a csirkét. Kb 1 órát állni hagyjuk, majd egy serpenyőben kisütjük.
Tzatziki: az uborkát lereszeljük, megsózzuk és állni hagyjuk (kb 10 perc). A joghurtot kikeverjük a fűszerekkel és belenyomkodjuk az uborkát. Ha kell, utána ízesítünk.
Pita: a meleg vizet, mézet és az élesztőt összekeverjük. Futtatni nem kell. Hozzáadjuk a lisztet és sima tésztát gyúrunk belőle. Keleszteni nem kell, ezért mindjárt 10-12 gombócot készítünk belőle. Kis pitaformákat nyújtunk belőle, kb fél cm vastagot. Konyharuhával letakarjuk és 30 percig pihentetjük. Alatta lisztezzük be a deszkát. Ez fontos, ettől lesz zsebes. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, egy tiszta tepsit teszünk az alsó rácsra. Ebbe rakjuk hármasával, négyesével. Percek alatt gömbölyűvé fújódik fel és ezután már csak 2 percig sütjük tovább. Nem szabad kiszárítani!