Gyros tzatzikivel és házi pitával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Gyros tzatzikivel és házi pitával

Hozzávalók:
Gyros:

  • 1000 g csirkemell filé
  • 4 teáskanál gyros fűszerkeverék
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 1 kávéskanál só
  • csipet rozmaring

Tzatziki:

  • 3 közepes kígyóuborka
  • 4 dl joghurt
  • kapor ízlés szerint
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 ek só

Pita:

  • 600 g liszt
  • 1 ek méz
  • 2 teáskanál só
  • 1 tasak (11 g) instant élesztő
  • 3,5 dl víz

Elkészítése:

Gyros: a húst felcsíkozzuk. Az olajban elkeverjük a fűszereket, ezzel bepácoljuk a csirkét. Kb 1 órát állni hagyjuk, majd egy serpenyőben kisütjük.

Tzatziki: az uborkát lereszeljük, megsózzuk és állni hagyjuk (kb 10 perc). A joghurtot kikeverjük a fűszerekkel és belenyomkodjuk az uborkát. Ha kell, utána ízesítünk.

Pita: a meleg vizet, mézet és az élesztőt összekeverjük. Futtatni nem kell. Hozzáadjuk a lisztet és sima tésztát gyúrunk belőle. Keleszteni nem kell, ezért mindjárt 10-12 gombócot készítünk belőle. Kis pitaformákat nyújtunk belőle, kb fél cm vastagot. Konyharuhával letakarjuk és 30 percig pihentetjük. Alatta lisztezzük be a deszkát. Ez fontos, ettől lesz zsebes. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, egy tiszta tepsit teszünk az alsó rácsra. Ebbe rakjuk hármasával, négyesével. Percek alatt gömbölyűvé fújódik fel és ezután már csak 2 percig sütjük tovább. Nem szabad kiszárítani!