Grillezett csirkecombok almás-medvehagymás zellerpürével recept
Hozzávalók:
6 főre
- 6 egész csirkecomb kettévágva
- 1 csomag grillcsirke fűszer
- 5-6 gerezd fokhagyma reszelve
- 2-3 ek kakukkfű
- 1 ek mustár
Almás zellerpüré:
- 1 nagyobb zsenge zellergumó
- 2 nagy alma
- 1 vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 15-20 zsenge medvehagyma levélke
- frissen őrölt színes bors
- 2 ek vaj
- 2 dl tejszín
- só
- 1 ek citromlé
- olaj
Elkészítése:
Egy nappal a grillezés előtt, vagy pár órával előtte az összes fűszerrel jól dörzsöljük be a csirkéket. Sót nem fontos hozzáadni, mivel a fűszerkeverék tartalmaz sót és sütés közben még intenzívebbek lesznek az aromák.
A tárcsát/serpenyőt kissé kiolajozom, felmelegítem az olajat és mehetnek rá a fűszeres combok. Amíg sülnek, neki lehet állni a pürének.
A zellert megpucolom, felkockázom, és egy mély lábosba teszem a vaj és olaj keverékével együtt. Így a vaj nem fog megégni. Lesózom, és hagyom párolódni, de az sem baj, ha magasabb fokozaton kap egy kis színt.
Addig héjastól felkockázom az almát is, majd hozzádobom. Borsozom, belereszelem a fokhagymát, hozzádobom a felaprított hagymát, a felaprított medvehagymát, a citromlevet, és addig hagyom főni, amíg teljesen meg nem puhul a zeller. Fedő nélkül nyugodtan ott lehet hagyni. Hogy ne kapjon le, öntök hozzá pici vizet is néha, illetve tejet is nyugodtan lehet hozzátenni.
Amint megpuhult, vegyük le a gázról, és botmixerrel turmixoljuk össze. Nem kell selymes állagúnak lennie, ha maradnak benne darabkák, csak rusztikusabbá teszik az ételt. Visszateszem a gázra, és tejszínnel kicsit beforralom, majd lekapcsolom alatta.
Ha kész a csirke, a pürével, 2-3 levél medvehagymával és ízlés szerint salátával, zöldségekkel tálalom.
Tipp:
Itt a tavasz, ilyenkor nekem minden vasárnapom a piacon kezdődik. Március elején, ha van megbízható zöldségesünk, könnyen szerezhetünk nála friss, zsenge medvehagymát, egész olcsón. Egy nagyobb csomag 100-200 forint között mozog. De vigyázzunk, a piac szélén árulnak sokan gyöngyvirág leveleket, amik mérgezőek, így csak biztos forrástól érdemes beszerezni!
Mi ezt a csirkét kint, szabad tűz felett készítettük, természetesen ez serpenyőben is elkészíthető.