Grillezett csirkecombok almás-medvehagymás zellerpürével

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

6 főre

  • 6 egész csirkecomb kettévágva
  • 1 csomag grillcsirke fűszer
  • 5-6 gerezd fokhagyma reszelve
  • 2-3 ek kakukkfű
  • 1 ek mustár

Almás zellerpüré:

  • 1 nagyobb zsenge zellergumó
  • 2 nagy alma
  • 1 vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 15-20 zsenge medvehagyma levélke
  • frissen őrölt színes bors
  • 2 ek vaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek citromlé
  • olaj

Elkészítése:

Egy nappal a grillezés előtt, vagy pár órával előtte az összes fűszerrel jól dörzsöljük be a csirkéket. Sót nem fontos hozzáadni, mivel a fűszerkeverék tartalmaz sót és sütés közben még intenzívebbek lesznek az aromák.

A tárcsát/serpenyőt kissé kiolajozom, felmelegítem az olajat és mehetnek rá a fűszeres combok. Amíg sülnek, neki lehet állni a pürének.

A zellert megpucolom, felkockázom, és egy mély lábosba teszem a vaj és olaj keverékével együtt. Így a vaj nem fog megégni. Lesózom, és hagyom párolódni, de az sem baj, ha magasabb fokozaton kap egy kis színt.

Addig héjastól felkockázom az almát is, majd hozzádobom. Borsozom, belereszelem a fokhagymát, hozzádobom a felaprított hagymát, a felaprított medvehagymát, a citromlevet, és addig hagyom főni, amíg teljesen meg nem puhul a zeller. Fedő nélkül nyugodtan ott lehet hagyni. Hogy ne kapjon le, öntök hozzá pici vizet is néha, illetve tejet is nyugodtan lehet hozzátenni.

Amint megpuhult, vegyük le a gázról, és botmixerrel turmixoljuk össze. Nem kell selymes állagúnak lennie, ha maradnak benne darabkák, csak rusztikusabbá teszik az ételt. Visszateszem a gázra, és tejszínnel kicsit beforralom, majd lekapcsolom alatta.

Ha kész a csirke, a pürével, 2-3 levél medvehagymával és ízlés szerint salátával, zöldségekkel tálalom.

Tipp:

Itt a tavasz, ilyenkor nekem minden vasárnapom a piacon kezdődik. Március elején, ha van megbízható zöldségesünk, könnyen szerezhetünk nála friss, zsenge medvehagymát, egész olcsón. Egy nagyobb csomag 100-200 forint között mozog. De vigyázzunk, a piac szélén árulnak sokan gyöngyvirág leveleket, amik mérgezőek, így csak biztos forrástól érdemes beszerezni!

Mi ezt a csirkét kint, szabad tűz felett készítettük, természetesen ez serpenyőben is elkészíthető.