Csirkés sonkakosárkák recept
Hozzávalók:
- 1 közepes csirkemellfilé (35 dkg)
- 12 vékony, nagyobb szelet sonka
- 1 csapott kk só
- kb. 10 tekerés fekete bors
- 1 csapott kk házi fokhagymakrém (vagy 2-3 gerezd fokhagyma)
- 2 dl tejföl
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 púpos ek liszt
- 25 dkg trappista sajt
- 1 kk vaj a forma kikenéséhez
Elkészítése:
A megtisztított csirkemellet apró kockára vágjuk, lecsepegtetjük. Meghintjük a sóval, borssal és a fokhagymakrémmel (esetleg a zúzott fokhagymával), és jól átforgatjuk.
A sajtot lereszeljük. A 12 db-os muffin formát egész vékonyan kikenjük vajjal. A sütőt előmelegítjük.
Egy tálba mérjük a tejfölt, elkeverjük a tojásokkal, majd a liszttel.
Beleforgatjuk a fűszeres csirkét, majd átkeverjük kb. 10 dkg reszelt sajtot is hozzáadva.
Az előkészített muffin sütő mélyedéseibe nyomkodjuk a sonkát. A csirkés masszát belekanalazzuk a kosárkákba.
A maradék sajttal beterítjük, lehetőleg úgy, hogy a kilógó sonkák szélét is befedje.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 40 perc alatt, 180 fokon (hőlégkeveréssel) szép barnára sütjük.
(Érdemes a muffin sütő alá egy csepegtető tepsit helyezni, ami felfogja a kosárkákból sütés közben kicsorgó pici levet.)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percet pihenni, majd egy evőkanál segítségével kiemeljük a kosárkákat a mélyedésekből.
Tipp:
Belül puha, szaftos és a tetején jó sok a sajt. Kínálhatjuk a hagyományos krumplipüré, esetleg párolt rizs körettel, vagy friss salátaágyon is. Mind melegen, mind hidegen remek fogás.