Csirkés sonkakosárkák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 közepes csirkemellfilé (35 dkg)
  • 12 vékony, nagyobb szelet sonka
  • 1 csapott kk só
  • kb. 10 tekerés fekete bors
  • 1 csapott kk házi fokhagymakrém (vagy 2-3 gerezd fokhagyma)
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojás
  • 2 púpos ek liszt
  • 25 dkg trappista sajt
  • 1 kk vaj a forma kikenéséhez

Elkészítése:

A megtisztított csirkemellet apró kockára vágjuk, lecsepegtetjük. Meghintjük a sóval, borssal és a fokhagymakrémmel (esetleg a zúzott fokhagymával), és jól átforgatjuk.

A sajtot lereszeljük. A 12 db-os muffin formát egész vékonyan kikenjük vajjal. A sütőt előmelegítjük.

Egy tálba mérjük a tejfölt, elkeverjük a tojásokkal, majd a liszttel.

Beleforgatjuk a fűszeres csirkét, majd átkeverjük kb. 10 dkg reszelt sajtot is hozzáadva.

Az előkészített muffin sütő mélyedéseibe nyomkodjuk a sonkát. A csirkés masszát belekanalazzuk a kosárkákba.

A maradék sajttal beterítjük, lehetőleg úgy, hogy a kilógó sonkák szélét is befedje.

Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 40 perc alatt, 180 fokon (hőlégkeveréssel) szép barnára sütjük.

(Érdemes a muffin sütő alá egy csepegtető tepsit helyezni, ami felfogja a kosárkákból sütés közben kicsorgó pici levet.)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percet pihenni, majd egy evőkanál segítségével kiemeljük a kosárkákat a mélyedésekből.

Tipp:

Belül puha, szaftos és a tetején jó sok a sajt. Kínálhatjuk a hagyományos krumplipüré, esetleg párolt rizs körettel, vagy friss salátaágyon is. Mind melegen, mind hidegen remek fogás.